• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Ministerul Sanatatii: In Romania nu exista niciun caz de Ebola. UPU si Politia de Frontiera, informate despre simptomatologia bolii

Ministerul Sanatatii: In Romania nu exista niciun caz de Ebola. UPU si Politia de Frontiera, informate despre simptomatologia bolii

Romania nu a avut si nu are inregistrat niciun caz de infectie cu virusul Ebola, insa, pentru cresterea gradului de vigilenta, Ministerul Sanatatii a transmis catre Unitatile de Primiri Urgente (PPU) si Politia de Frontiera informari privind simptomatologia afectiunii.

"Romania nu a avut si nu are inregistrate cazuri de infectie cu virusul Ebola, dar situatia existenta in Africa de Vest privind aparitia focarelor de infectie cu virusul EBOLA se afla in atentia si monitorizarea autoritatilor din Romania inca din luna februarie 2014. Totodata, Ministerul Sanatatii a transmis catre Unitatile de Primiri Urgente informari privind simptomatologia afectiunii pentru cresterea gradului de vigilenta. De asemenea, s-au transmis informari si catre Politia de Frontiera", a precizat Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat remis miercuri.
 
Potrivit oficialilor din Ministerul Sanatatii (MS), Romania nu are linii aeriene directe cu Africa de Vest, astfel ca pasagerii din aceasta zona ajung pe alte aeroporturi, unde calatorii sunt monitorizati.
 
In acest moment, se recomanda populatiei sa respecte recomandarile Centrului National de Boli Transmisibile si cele ale Ministerului Afacerilor Externe privind calatoriile in zonele afectate.
 
Astfel, cetatenii UE care calatoresc sau locuiesc in tarile afectate pot elimina riscul imbolnavirii in cazul in care evita: contactul direct cu sangele sau fluidele persoanelor infectate sau cadavrelor cu virus Ebola; contactul strans sau manipularea de animale salbatice vii sau moarte cum ar fi maimute, antilope, aricii, liliecii sau carnea acestora; contact sexual neprotejat cu o persoana infectata sau cu o persoana convalescenta; contactul cu obiecte, cum ar fi ace, care au fost contaminate cu sange sau alte fluide biologice", a mai precizat MS.
 
Totodata, calatorii care se intorc dintr-o zona afectata de infectia cu virusul Ebola si care dezvolta simptome cum ar fi febra, cefalee, diaree sau stare generala alterata dupa trei saptamani de la calatorie trebuie sa se adreseze medicului si sa precizeze ca au fost in zona respectiva.
 
Epidemia de Ebola, care dureaza de la inceputul anului, a izbucnit in Guineea, dupa care s-a extins in Liberia si apoi in Sierra Leone, trei tari care, pe 23 iulie, inregistrau in total 1.201 de cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit ultimului bilant prezentat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
 
Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sangele, lichidele biologice sau tesuturile persoanei infectate. Febra hemoragica pe care o provoaca se manifesta prin hemoragie, voma si diaree. Rata mortalitatii bolii este cuprinsa intre 25 si 90% in cazul oamenilor si nu exista un vaccin omologat impotriva ei.

30 iulie 2014 18:13
Modifică setările cookies