• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Mircea Diaconu, achitat pentru conflict de interese, dar obligat sa plateasca 1.000 lei amenda administrativa

Mircea Diaconu, achitat pentru conflict de interese, dar obligat sa plateasca 1.000 lei amenda administrativa

Europarlamentarul Mircea Diaconu a fost achitat definitiv in dosarul in care este acuzat de conflict de interese, dar acesta va trebui sa plateasca o amenda administrativa de 1.000 de lei, in urma deciziei instantei supreme, care a mentinut hotararea de la Curtea de Apel Bucuresti, scrie Mediafax.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins, ca nefondate, atat apelul Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, cat si pe cel al lui Mircea Diaconu si a mentinut astfel sentinta din 13 martie a Curtii de Apel Bucuresti.
 
Decizia luata joi de instanta supreme este definitiva.
 
La ultimul termen de judecata de la ICCJ, procurorul a cerut aplicarea legii penale mai favorabile, dar si ca Diaconu sa fie amendat. Motivele pentru care procurorul a cerut acest lucru au fost faptul ca europarlamentarul nu si-a favorizat sotia, dar si cariera "remarcabila" a lui Mircea Diaconu.
 
In 13 martie, Mircea Diaconu a fost achitat in dosarul de conflict de interese, de Curtea de Apel Bucuresti, care a dispus ca el sa plateasca o amenda administrativa de 1.000 de lei. Decizia de achitare a fost atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie care a dat decizia definitiva.
 
In noiembrie 2012, Mircea Diaconu, atunci senator PNL, a fost trimis in judecata pentru cinci fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta competenta sa judece parlamentari.
 
In 4 decembrie 2012, Mircea Diaconu si-a inaintat demisia din Senat, iar in 12 decembrie 2012, plenul Senatului a adoptat un proiect de hotarare prin care s-a declarat vacant mandatul de senator al lui Diaconu.
 
Dosarul lui Mircea Diaconu a ajuns astfel la Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, in 19 martie 2013, trimiterea cauzei la aceasta instanta, intrucat acesta nu mai era parlamentar.
 
Procurorii Parchetului instantei supreme l-au acuzat pe Mircea Diaconu ca, in calitate de director al Teatrului "C.I. Nottara", ar fi participat la negocierea conditiilor contractuale si apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) avand ca obiect realizarea unui spectacol de catre sotia sa, actrita si regizoarea Diana Lupescu, contract in baza caruia s-ar fi realizat in mod direct un folos material pentru aceasta.
 
Potrivit procurorilor, tot in calitate de director al teatrului, Diaconu ar fi participat la negocierea conditiilor contractuale pentru punerea in scena a altor trei spectacole, dupa care a semnat contractele de drepturi conexe (de autor) cu sotia sa, care urma sa indeplineasca diverse functii (cum ar fi regizor, scenograf, colaborator si colaborator-actor), contracte in baza carora s-a realizat in mod direct un folos material pentru acesta.
 
Diaconu si-a dat demisia din functia de director de teatru dupa ce ANI a anuntat, in ianuarie 2011, ca a fost in incompatibilitate.

28 noiembrie 2014 09:27
Modifică setările cookies