• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Norvegianul Jens Stoltenberg il inlocuieste pe Anders Fogh Rasmussen la conducerea NATO, avand de infruntat provocarea rusa

Norvegianul Jens Stoltenberg il inlocuieste pe Anders Fogh Rasmussen la conducerea NATO, avand de infruntat provocarea rusa

Fostul premier norvegian Jens Stoltenberg va prelua miercuri conducerea NATO, alianta care va trebui sa demonstreze in anii urmatori ca poate limita eficient agresivitatea Rusiei si sa convinga tarile aliate sa investeasca mai mult in armate, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Stoltenberg, in varsta de 55 de ani, ii va succeda danezului Anders Fogh Rasmussen, al carui discurs dur impotriva Rusiei de la inceputul crizei ucrainene a contribuit la schitarea imaginii unei Aliantei care revine la originile ei, apararea colectiva in fata Rusiei amintind de Razboiul Rece.
 
In urma cu un an, Alianta Nord-Atlantica isi cauta o noua ratiune de a fi in apropierea retragerii soldatilor sai din Afganistan, unde au luptat timp de 13 ani fara succes in eradicarea talibanilor si fara a permite instalarea unui regim stabil.
 
"Dar tocmai am traversat un an de turbulente", a observat ambasadorul Estoniei la NATO, Lauri Lepik, citand atitudinea Rusiei care a anexat Crimeea la inceputul lui martie, apoi a trimis trupe sa lupte alaturi de separatisti in estul Ucrainei, si emergenta islamistilor ultraviolenti in Irak si Siria.
 
In acest context, baza structurala a bugetelor apararii "face tarile NATO subdotate pentru a disuada cu adevarat Rusia in estul Europei, in timp ce se confrunta cu tulburari tot mai mari in Africa de Nord si Orientul Mijlociu", subliniaza Alexandra de Hoop Scheffer, de la institutul american German Marshall Fund.
 
Cei 28 de lideri aliati au decis la inceputul lui septembrie, in cadrul summitului din Tara Galilor, sa doteze NATO cu un "plan de reactie" care sa permita mobilizarea de trupe in cateva zile in caz de agresiune, de consolidare a bazelor din Tarile Baltice si Polonia si de a asigura o "prezenta continua" a aliatilor in est organizand rotatia trupelor si prepozitionand arme si echipamente.
 
Ei au promis, de asemenea, sa sporeasca cheltuielile militare la 2 la suta din PIB in zece ani, raspunzand unei cereri a Statelor Unite, in timp ce Washingtonul finanteaza trei sferturi din bugetul NATO.
 
"Noul secretar general va trebui sa se concentreze pe punerea in aplicare a acestor alegeri", apreciaza Jan Techau, directorul institutului Carnegie Europe. Dar cresterea cheltuielilor "va fi foarte dificil" de obtinut din partea aliatilor, apreciaza el. "Va trebui jucat un joc politic cu tact. Daca Stoltenberg reuseste acest lucru, va fi un real succes".
 
Principala provocare a NATO va fi gasirea tonului potrivit pentru a se adresa Rusiei, acuzata ca desfasoara un "razboi hibrid" in Ucraina, care combina o interventie militara neasumata (forte speciale si trupe la sol, trimiterea de arme rebelilor), o propaganda antioccidentala virulenta, o alternanta de santaj si concesii si atacuri informatice.

1 octombrie 2014 08:03
Modifică setările cookies