• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
O explozie stelara care a luminat galaxia in urma cu peste 12 miliarde ani, observata cu ajutorul unui satelit NASA

O explozie stelara care a luminat galaxia in urma cu peste 12 miliarde ani, observata cu ajutorul unui satelit NASA

O explozie stelara care a luminat toata galaxia din care facea parte astrul si care a avut loc in urma cu peste 12 miliarde de ani, la inceputurile Universului, a fost observata de cercetatorii americani cu ajutorul unui satelit al NASA, informeaza maxisciences.comm preluat de Mediafax.

Explozia a avut loc in urma cu peste 12 miliarde de ani, la circa 2 miliarde de ani dupa Big Bang. Moartea stelei a provocat expulzarea in spatiu a unor jeturi puternice de materie si energie, cu viteza luminii. Explozia a fost atat de puternica incat a luminat toata galaxia din care facea parte astrul, iar acest lucru a facut-o vizibila pentru cercetatori.
 
Lumina a calatorit 12,7 miliarde de ani pana pe Pamant si le ofera in prezent cercetatorilor informatii precise despre primele stele din Univers.
 
"Steaua a trait intr-o epoca foarte interesanta, numita 'era intunecata', la doar cateva miliarde de ani dupa Big Bang", a explicat autorul studiului, Ryan Chornock, de la Centrul de astrofizica Harvard-Smithsonian.
 
Explozia stelei a fost detectata cu ajutorul razelor gamma si a unui satelit al NASA, pe 6 iunie, iar cercetatorii au avut la dispozitie timp suficient pentru a studia "postluminiscenta" - cauzata de suflul exploziei, care atinge gazele din jur, le agita si le face sa straluceasca. Aceasta lumina trece apoi prin norii stelari, lasand niste "amprente" in masura in care elementele chimice absorb anumite lungimi de unda. Observand spectrul luminos, astronomii pot sa determine ce tip de gaze continea galaxia.
 
Initial, in Univers nu existau decat elemente usoare - hidrogen, heliu, litiu. Elementele mai grele au fost create in interiorul stelelor de reactii nucleare. Astfel, elementele necesare vietii, oxigenul si carbonul de exemplu, nu existau la inceputurile Universului. Studiul arata ca aceasta galaxie antica nu continea decat o zecime din elementele mai grele existente in sistemul nostru solar.
 
Este posibil deci sa fi existat pe atunci planete telurice, insa formele de viata nu ar fi putut aparea pe ele.

11 august 2013 14:22
Modifică setările cookies