• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Republica Moldova intentioneaza sa depuna o cerere de aderare la UE in 2015

Republica Moldova intentioneaza sa depuna o cerere de aderare la UE in 2015

Ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, a declarat, in carul unei intalniri cu diaspora moldoveneasca din statele New York si New Jersey, ca Republica Moldova intentioneaza sa depuna o cerere de aderare la UE in 2015, relateaza Europa Libera.

Vorbind despre relatiile pe care Chisinaul le are cu Uniunea Europeana, sefa diplomatiei moldovenesti a declarat ca de fiecare data cand discuta cu oficialii UE cere ca R.Moldova sa fie tratata diferentiat fata de celelalte membre ale Parteneriatului Estic, atat in baza greselilor, cat si a reformelor pe care le implementeaza.
 
Din 2009, de cand actuala guvernare se afla la conducerea tarii, politica externa a Republicii Moldova nu a mai fost caracterizata de fluctuatia intre Est si Vest, partenerii strategici ai Chisinaului fiind tarile din Uniunea Europeana, a afirmat ea.
 
Mai mult decat atat, Republica Moldova intentioneaza sa depuna cerere de aderare la UE in 2015, a precizat ministrul moldovean.
 
La inceputul lunii, liderul PLDM, Vlad Filat declara in cadrul unui miting la Chisinau ca partidul sau va "face din R. Moldova membru cu drepturi depline al UE. In 2020, R. Moldova va fi gata pentru a adera la UE".
 
Intrebata despre relatiile pe care le are R. Moldova cu Federatia Rusa, Natalia Gherman a declarat ca guvernantii anticipau ca Rusia o sa impuna anumite sanctiuni R. Moldova, ca rezultat al semnarii Acordului de Asociere si Liber Schimb cu Uniunea Europeana.
 
Nu s-au asteptat, insa, ca Rusia sa impuna un embargou total produselor agricole moldovenesti. Acum, a declarat ea, au loc eforturi diplomatice mai intense de a gasi piete de desfacere mai putin traditionale pentru R. Moldova, cum ar fi India sau tarile din Orientul Mijlociu.

28 septembrie 2014 06:31
Modifică setările cookies