Un studiu al celor doi informaticieni de la Google a fost prezentat vineri, la conferinta despre pirateria online "Black Hat", organizata la Singapore.

Multi utilizatori de internet au fost atacati prin intermediul unor e-mail-uri concepute pentru "a fura" datele personale, iar jurnalistii au fost "reprezentati in mod masiv" in randul acestor tinte, a spus Shane Huntley, inginer la Google, specializat in crearea de software-uri de securitate online.

Atacurile au fost lansate de pirati cibernetici care lucrau fie pentru anumite guverne, fie cu sprijinul acestora si erau concepute pentru a-i viza in special pe jurnalisti, a declarat Morgan Marquis-Boire, coleg cu Shane Huntley si coautor al studiului.

Cei doi informaticieni au refuzat sa intre in detalii in ceea ce priveste felul in care grupul Google monitorizeaza astfel de atacuri, limitandu-se sa spuna doar ca studiul lor "a descoperit actori-statali care ii ataca pe utilizatorii nostri". Utilizatorii care au primit astfel de e-mail-uri suspecte pe conturile lor de Gmail - serviciul de mesagerie al grupului Google - au fost instiintati de grupul american printr-un mesaj de avertizare.

Ashkan Soltani, cercetator in domeniul securitatii online, a declarat intr-un mesaj publicat pe Twitter ca 9 dintre cele mai importante 25 de site-uri de stiri din lume folosesc Google pentru gazduirea serviciilor lor de mesagerie. Aceasta lista a fost alcatuita pe baza volumelor de trafic masurate de Alexa, o firma specializata in informatii despre internet, detinuta de Amazon.com Inc.

Sediul general al grupului Google, situat in California, detine la randul sau VirusTotal, un site care analizeaza fisierele online si site-urile, in cautarea continuturilor periculoase.

Mai multe organizatii media americane au anuntat ca au fost atacate cibernetic in ultimele 12 luni, iar Forbes, Financial Times si The New York Times au fost atacate de Syrian Electronic Army, un grup de pirati cibernetici pro-guvernamentali.