In prima jumatate a anului, Centrul pentru Securitatea Cibernetica din tara noastra a inregistrat 54 de milioane de alerte virtuale, fata de 17 milioane in primele 6 luni ale lui 2013.

Cifra explicabila, din moment ce nu doar calculatoarele personale sunt in atentia hackerilor.

Augustin Jianu, director CERT: "Televizoare inteligente, frigidere, aparate de aer conditionat care se conecteaza la internet sunt foarte slab securizate"

Bogdan Botezau, expert IT: "Poate instrui camera web sa porneasca la o anumita ora. Cum ar fi sa ajungi spionat in propria sufragerie? Un hacker poate sparge un televizor si creeaza o portita de pe televizor catre calculatorul personal pe care faci ebanking".

Autoritatile sustin ca in prezent hackerii controleaza 2 milioane de IP-uri, adica 2 milioane de conexiuni la internet. Cifra reprezinta 15% din totalul conexiunilor la internet.

Majoritatea celor atacati nu stiu cand s-a intamplat asta.

Augustin Jianu, director CERT
"Cetatenii care au calculatoare compromise nu sunt instiintati nu exista mecanisme prin care sa poata fi sprijiniti."

Asadar trebuie sa-si poarte singuri de grija. Asta daca nu vor sa ramana fara bani in cont. In afara de instalarea unui antivirus, chiar si gratuit, specialistii ii sfatuiesc pe utilizatori sa foloseasca parole complicate. Cei care nu le tin minte pot apela la portofele electronice.

"Chiar daca este virusat calculatorul, virusul nu are acces in portofelul electronic".

De fiecare data cand accesati portofelul, acesta completeaza automat parola necesara. Dispozitivele sunt criptate si sunt practic imposibil de spart, dau asigurari specialistii.