Intelegerea chinezo-americana ar putea "sa contribuie la finalizarea rapida" a negocierilor cu privire la extinderea unui acord incheiat in urma cu 17 ani la Organizatia Mondiala a Comertului, a anuntat presedintele Barack Obama, aflat in vizita la Beijing la Summitul Asia-Pacific. 

Acordul de la Geneva privind Tehnologia Informatiei - primul mare acord multilateral adoptat sub egida OMC cu scopul inlaturarii barierelor vamale - a intrat in vigoare in 1997.  Negocieri pentru extinderea la noi game de produse si tehnologii au inceput in 2012, dar au fost suspendate incepand din noiembrie 2013 din cauza unor diferende intre Beijing si Washington. 

China si-a exprimat dorinta de a-si proteja industria producatoare de semiconductori, potrivit mai multor publicatii financiare. 

"Intelegerea asupra unui acord bilateral" intre primele doua economii mondiale, avizata luni seara in cadrul Summitului Asia-Pacific, urmeaza "sa deschida calea catre o reluare si finalizare rapida" a negocierilor cu privire la ATI, a dat asigurari presedintia americana.

O extindere a ATI va conduce la "reducerea la zero a peste 200 de taxe vamale" si ar putea creste Produsul Intern Brut (PIB) mondial cu 190 de miliarde dolari pe an, a precizat Casa Alba. 

In opinia lui Michael Froman, Inaltul Reprezentant american pentru Comert, este vorba despre "un progres" care va antrena scutiri de taxe vamale in schimburile de bunuri din domeniul inaltei tehnologii intre 54 de economii. 

"Ultima data cand OMC s-a pus de acord pentru a suprima bariere vamale in domeniul tehnologiei informatiei a fost in 1966, cand o buna parte de a tehnologiei GPS si gadgeturilor high-tech de care depind astazi vietile noastre de zi cu zi nu existau inca", a relevat Froman in fata presei la Beijing. 

Insa "din acel an, schimburile comerciale mondiale in produse de inalta tehnologie au explodat, dar in pofida acestui boom" si a progreselor din sector "nu s-a revizuit si extins niciodata (gama de produse acoperita de) ATI", a deplans oficialul american. 

Potrivit termenilor aprobati luni de catre Beijing si Washington, echipamentele medicale, aparatele GPS, consolele de jocuri video, programele de calculator sau "semiconductorii de generatie viitoare" fac parte din produsele pentru care taxele vamale vor fi suprimate, a anuntat Casa Alba. 

Tranzactiile cu bunurile vizate de aceste noi scutiri vamale reprezinta un total anual de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari, potrivit autoritatilor americane.  Prin comparatie, de la intrarea in vigoare a ATI, schimburile comerciale pe care le acopera s-au triplat si sunt evaluate in prezent la peste 4.000 de miliarde de dolari pe an. 

"Lucrarile APEC au fost cele care au condus la adoptarea ATI", a amintit Obama.  "Este, deci, deosebit de oportun sa impartasim (in aceasta saptamana, la Beijing) cu partenerii din APEC vestea ca China si Statele Unite au ajuns sa se inteleaga" asupra extinderii ATI, a continuat el. 

Acest anunt este facut in contextul in care OMC se confrunta cu o criza grava, in urma deciziei Indiei de a bloca ratificarea unui acord incheiat in decembrie in Indonezia de cei 160 de membri ai Organizatiei.  Acest text, negociat timp de aproape zece ani, prevede imbunatatiri ale regulilor comertului international, in special proceduri vamale, insa India se teme ca-i vor fi afectate subventiile agricole.