Compania americana vrea sa intre pe piata smartphone-urilor intr-un moment cand aceasta se afla deja pe val, dar intentioneaza sa se axele pe segmentul de low-cost, despre care crede ca are un foarte bun potential de crestere. In plus, vrea sa isi promoveze propriul sistem de operare Firefox pe dispozitivele mobile, ca o alternativa la Android si iOS, care domina in prezent piata.

“Vedem oportunitati uriase pe pietele emergente, unde clientii si operatorii de telefonie mobila tanjesc dupa smartphone-uri la preturi accesibile. Ne concentram pe segmentul de low-cost pentru ca este slab deservit”, a spus Li Gong, vicepresedintele diviziei de dispozitive mobile, de la Mozilla.

Mozilla planuieste o miscare importanta in aceasta directie, dorind sa acapareze 10% din piata totala de smartphone-uri, desi nu a anuntat inca o data limita pentru indeplinirea acestui obiectiv.

“Telefoanele sub 50 de dolari vor fi foarte apreciate pe pietele emergente ca India si China. Design-ul acestora va fi asigurat de partenerii nostri de la Foxconn si de la producatorii de chip-uri, Spreadtrum”, a mai precizat Gong.

Producatorul taiwanez Hon Hai Precision Industry, care opereaza sub numele comercial Foxconn Technology Group, a anuntat luni ca produce in prezent peste cinci device-uri, inclusiv smartphone-uri, televizoare si panouri digitale gigant, care folosesc sistemul de operare Firefox. Mozilla si-a prezentat sistemul de operare in luna februarie si spune ca 18 operatori importanti de telecomunicatii, printre care China Unicom si Deutsche Telekom, si-au aratat deja sprijinul pentru aceste dispozitive.

Sony Corporation, LG Electronics si Huawei Technologies si-au luat de asemenea angajamentul sa produca device-uri care sa foloseasca Firefox. Mai mult, companiile chinezesti ZTE Corporation si TCL Communications sunt asteptate sa ofere primele smartphone-uri cu Firefox in America Latina, incepand chiar din aceasta vara.

Sistemul de operare Firefox se bazeaza pe limbajul de programare HTML 5 si isi propune sa ofere utilizatorilor de aplicatii web aceleasi beneficii ca cei care folosesc, de exemplu, aplicatiile create special pentru iPhone.

“Software-ul nostru pentru mobil este mai usor si consuma mai putina energie si memorie, comparativ cu Android, de la Google sau iOS, al Apple. Ofera aceeasi performanta la un cost mai mic al produsului. Un alt avantaj este ca Mozilla este cu adevarat un sistem mobil deschis. Aplicatiile noastre pot fi folosite pe orice ale dispozitive mobile, inclusiv pe iPhone-uri sau pe telefoanele cu Android”, spune Gong.

Intre timp, Google urmeaza o strategie asemanatoare, dorind sa lanseze o linie de telefoane mobile care sa functioneze cu sistemul de operare propriu, Chrome.

“Principalul interes al Google ramane partea privind motorul de cautare. Insa putem oricand colabora cu parteneri din diferite tari, pentru dezvoltarea unor device-uri”, a mai precizat vicepresedintele Mozilla.