Titlurile Apple au urcat marti cu 1,4%, la 100,53 dolari pe unitate, peste recordul de 100,3 dolari pe unitate atins pe 19 septembrie 2012, chiar inainte de lansarea la vanzare a iPhone 5.

Actiunile Apple s-au apreciat cu 25% in acest an, iar miercuri au continuat evolutia pozitiva in timpul tranzactiilor electronice, urcand pana la 100,98 dolari pe unitate, transmite Bloomberg. 

De la debutul iPhone in 2007, actiunile Apple au crescut de peste sapte ori, dar in anul dupa lansarea iPhone 5 au pierdut o treime din valoare, din cauza temerilor ca in lipsa fondatorului Steve Jobs compania a ramas fara idei de produse vedeta. 

Perceptia s-a schimbat insa, analistii anticipand vanzari record pentru viitoarele modele de iPhone care vor fi lansate in acest an. 

Investitorul Carl Icahn, care a insistat in acest an ca Apple sa extinda un program de rascumparare de titluri, a declarat ca aceasta crestere a cotatiei actiunilor confirma opinia sa ca producatorul iPhone este subevaluat. 

Icahn detine 52,8 milioane de actiuni Apple, in valoare de 5,3 miliarde de dolari, potrivit celor mai recente date publice. 

In iunie, persoane apropiate situatiei au declarat ca Apple vrea sa introduca in productie doua smartphone-uri cu ecrane mari, ca raspuns la produsele Samsung Electronics si HTC. 

Cresterea cotatiei actiunilor Apple arata ca investitorii au incredere in strategia directorului general Tim Cook de a introduce acestea modele de iPhone, de a returna bani actionarilor si de a lansa noi aparate.

Mai mult, Cook s-a angajat ca Apple va intra in acest an pe o noua piata. Compania a anuntat ca dezvolta un smartwatch, iar Katy Huberty, analist la Morgan Stanley, considera ca Apple ar putea vinde in primul an de la lansare pana la 60 de milioane de astfel de aparate purtabile, adaugand pana la 9 miliarde de dolari la veniturile anului fiscal 2015.  Reprezentantii Apple au refuzat sa comenteze. 

Cook s-a aratat totodata mai deschis decat Steve Jobs in privinta returnarii de bani catre actionari. Astfel, Apple aplica un program de returnare catre acestia a 130 de miliarde de dolari, prin rascumparari de titluri si dividende.

Compania este mai activa si in privinta achizitiilor, intre care preluarea pentru 3 miliarde de dolari a Beats Electronics. 

Apple este cea mai mare companie din lume in privinta capitalizarii de piata, de peste 30% mai mare decat cea a Exxon Mobil, aflata pe 2.

Profitul Apple a crescut in al treilea trimestru fiscal cu 12%, la 7,75 miliarde de dolari. 

Intre timp, actiunile Samsung Electronics, cel mai mare concurent al Apple, au scazut cu 8,6% in acest an. Profitul Samsung, cel mai mare producator de telefoane mobile la nivel mondial, a scazut timp de trei trimestre consecutive, din cauza concurentei din partea Apple, pe segmentul smartphone-urilor varf de gama, si a producatorilor chinezi, precum Xiaomi si Lenovo, pe segmentul telefoanelor ieftine. In trimestrul al doilea, profitul Samsung a scazut cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 6,1 miliarde dolari.