Inainte, bateria unui telefon tinea zile intregi sau, dupa caz chiar doua saptamani. Diferenta este data de evolutia tehnologica. Smartphone-urile s-au adaptat nevoilor consumatorilor, transformandu-se in computere de buzunar, care permit conexiuni rapide si indeplimenesc sarcini care, in urma cu ceva timp, ar fi constituit subiecte de filme SF, arata, intr-o analiza, jurnalistii de la BBC.

Fiecare lucru pe care il facem cu telefonul personal necesita o procesare a informatiilor, care duce la un consum sporit de energie. Angela Nicoara, senior research scientist la Centrul pentru Inovatie Deutsche Telekon, din Silicon Valley, a petrecut mai mult timp studiind cantitatea de jouli care se consuma atunci cand folosim telefonul pentru diverse sarcini.

Se pare ca doar conectarea la retea “mananca” 12 jouli, iar intrarea pe un site special creat pentru mobil, inseamna inca 3 jouli. In cazul unui site oarecare, neoptimizat pentru telefoane, cum ar fi Apple.com, consumul se ridica la 34 jouli.

Un joul, contorizat individual, reprezinta o cantitate infima de energie, insa, ca si in cazul unei diete, rezultatul consumului total este cel care face diferenta. In mod surprinzator, reteaua este cea care “decide” ce schema de energie va folosi telefonul tau. Si, de cele mai multe ori, consum indicat este maxim. Scopul este minimizarea numarului de semnale trimise de retea, dar acest lucru se traduce intr-o golire mai rapida a bateriei.

Un exemplu clasic il reprezinta aplicatiile care se reincarca automat o data la fiecare 20-30 de secunde. Asta pentru a-ti mentine, de exemplu, radioul gata de a fi folosit in orice moment. Dar nu este nevoie de asa ceva. O asemenea activitate nu ar trebui sa consume practic nimic, dar sfarseste prin a extrage cantitati foarte mari de energie, din cauza setarilor implementate de retea”, spune Hari Balakrishnan, profesor in stiinta calculatoarelor, la Institutul pentru Tehnologie din Massachusetts (MIT).

La o prima vedere, impactul ar putea parea minuscul, dar o retea care ofera clientilor mai multe ore de viata pentru bateria telefoanelor, ar atrage cu siguranta mai multi clienti. Folosirea retelelor 3G se face vinovata de o alta parte a consumului masiv de energie.

Ecranul este si el o alta problema. Odata cu dimensiunile mai mari si capacitatea de touchscreen, simpla aprindere a telefonului ia din durata bateriei.

Imbunatatirea acumulatorilor ar fi o solutie. Bateriile litiu-ion, folosite si astazi, au fost create in anii ’90 si, cum electrochimia este si ea neschimbata din ultima suta de ani, este dificil de intrevazut o descoperire salvatoare in viitorul apropiat.

In schimb, ne-am putea reorienta catre device-uri care sa functioneze cu energie solara. Cea mai recenta solutie din aceasta directie a luat forma unei folii transparente care, odata lipita pe ecran, incarca telefonul prin intermediul celulelor invizibile pe care le incorporeaza. Inventia a fost prezentata la Mobile World Congress, de la Barcelona, unde reprezentantii companiei Wysips spera ca primele telefoane echipate cu folia fotovoltaica, integrata in ecrane, sa ajunga in magazine pana la sfarsitul anului.

Pasul este unul important, cu atat mai mult cu cat folia-minune se va gasi pe piata la pretul de numai un euro. Solutia este insa departe de a fi una care sa rezolve problema energiei in totalitate.

"Cu o expunere de 10 minute la soare veti putea comunica 2 minute. Pentru a reincarca complet, va fi necesara o expunere de 6 ore, astfel ca tehnologia noastra nu este neaparat pentru o reincarcare completa, ci mai degraba pentru a asigura energia necesara anumitor aplicatii. De exemplu, daca trebuie sa dati un telefon de urgenta", a spus directorul general al Wysips, Ludovic Deblois.

“Industria depune eforturi sustinute sa rezolve problema consumului cat mai curand”, spune si Joel Dawson, profesor in inginerie, la MIT. Cand se va intampla insa acest lucru, ramane de vazut.