Daca in alti ani la bursele de joburi organizate de stat erau mai multe locuri de munca disponibile decat participanti, iar patronii isi gaseau cu greu salariatii potriviti, anul trecut bursele au fost luate cu asalt de someri, participarea fiind de trei ori mai mare decat oferta de slujbe.

Prima oportunitate pentru cei care isi cauta un loc de munca este pe 23 aprilie, cand in fiecare judet va fi organizata bursa generala a locurilor de munca. Astfel, cei care nu au un job se pot intalni cu patronii care au locuri de munca vacante, pot depune CV-uri sau pot fi angajati pe loc.

O alta bursa de joburi, de data aceasta pentru facilitarea accesului absolventilor pe piata muncii, va fi organizata la nivel national pe 24 septembrie.

De-a lungul anului, agentiile judetene de ocupare mai pot organiza, la cererea pietei muncii, burse generale sau dedicate persoanelor de etnie roma sau celor care parasesc sistemul de protectie a copilului.

Patronii care fac angajari masive pot cere, de asemenea, agentiilor de ocupare, organizarea de burse de joburi, pentru acoperirea locurilor de munca vacante.

Potrivit ultimei centralizari a ANOFM, in prezent sunt peste 8.700 de locuri de munca vacante, cea mai bogata oferta fiind pentru lucratori in industria textila, muncitori necalificati, soferi sau lucratori in contructii.

Pentru absolventii de studii superioare, oferta este mult mai mica, aproximativ 700 de locuri vacante, cei mai cautati fiind inginerii, consilierii financiari sau economistii.

Numarul de someri a depasit 760.000 de persoane in februarie, iar rata somajului a ajuns la 8,3%.