In Australia nu se simte criza, iar asta se vede de cand cobori din avion, spun romanii care au ajuns deja acolo.

"La o ora dupa ce am ajuns aici am iesit sa facem cumparaturi si toata lumea imi zambea de parca ma cunoastea de nu stiu cand, ma intreba ce mai fac. Imi dadeam ghionturi cu sotia si ne spuneam nu te pisca ca poate te trezesti", povesteste Viorel, rezident in statul australian.

Ca sa ajungi acolo insa, trebuie sa stii o meserie. Australienii au acum nevoie de ingineri, farmacisti, asistenti medicali, arhitecti, mecanici, sudori, tamplari si electricieni. Salariul minim este de 49 de mii de dolari australieni pe an, adica in jur de trei mii de euro pe luna. Cei care sint cu adevarat buni pe domeniul lor isi pot dubla salariul intr-un timp relativ scurt. La prima vedere viata e mai scumpa decit in Romania dar la finalul lunii ramii cu bani in buzunar.

"Chiria va fi de 200-300 pe saptamana, mancarea 200-300, tot iti raman cateva sute de dolari pe saptamana", spune un alt rezident, Gabriel CaltZanide.

Primul pas spre Australia este depunerea CV-ului. Agentii de recrutare il trimit la fortele de Munca din Australia, unde sunt luate la puricat studiile, experienta, starea cazierului si cunostintele de limba engleza. Abia apoi se poate obtine viza. In plus, se fac tot felul de echivalari.

"Echivalarea studiilor, testul de limba si aplicatia finala", afirma Denis Strijek, reprezentantul unei companii australiane de consultanta in emigrare.

De pilda, procedura care pentru Olivia Vasile, ajunsa de curind in Sydney, parea sa nu se mai termine. "A durat trei ani si jumatate. Dar toate au meritat. Suntem raplatiti in fiecare zi: de la natura, autoritati, oameni, totul e perfect aici", marturiseste Olivia. 

Cei care reusesc sa treaca de toate etapele trebuie sa dovedeasca si ca se pot intretine cateva luni. Adica sa aiba in cont in jur de 15.000 de euro.