Cum era de asteptat, cele mai mari salarii se castiga in Bucuresti, Capitala fiind orasul care ofera cea mai mare oferta de locuri de munca si salarii dintre cele mai variate.

De exemplu, potrivit unei statistici referitoare la salarii de pe portalul de recrutare Bestjobs, un director de vanzari regional poate castiga 10.000 de euro, in Bucuresti. Pe locul al doilea se afla un manager in marketing, cu 8.000 de euro, urmat de un architect, cu 6.000 de euro. Toate aceste salarii sunt castigate de angajati care au o experienta de peste cinci ani in domeniile respective.

Salariul unui pilot comercial, cu o experienta intre trei si cinci ani, poate ajunge la 4.000 de euro, iar al unui asociat in vanzari, la 5.000 de euro.

In ceea ce priveste salariile pe domenii de activitate, in Bucuresti se castiga cel mai bine in IT, unde media salariala ajunge la 1.132 euro, urmat de management si consultanta, cu un salariu mediu de 1.033 de euro si domeniul petrolului si gazelor, unde salariul mediu este de 973 de euro.

Urmatoarele pozitii in top sunt ocupate de imobiliare, cu o medie salariala de 886 de euro, si de metalurgie – 884 euro.

Iasiul si Timisoara sunt orasele care urmeaza Bucurestiul la capitolul celor mai mari salarii platite pentru functii de top management, acestea invartindu-se in jurul valorii de 8.000 de euro.

De exemplu, in Timisoara, cel mai mare salariu cuprins in statistica Bestjobs, de 8.000 de euro, este al unui consultatnt in resurse umane, cu peste cinci ani experienta, urmat de cel al unui junior broker si al unui manager adjunct, de 4.000 de euro.

Pe domenii, cele mai mari salarii medii se regasesc in metalurgie si industria miniera, care ajung la 975 de euro, in IT, cu o medie salariala de 865 de euro, si in management si consultanta, unde salariul mediu este de 838 de euro.

In Iasi, cel mai bine platiti sunt arhitectii, cu un salariu mediu care se apropie de 2.000 de euro, angajatii din protectia muncii, domeniu in care se castiga o medie peste 900 de euro, sau cei care lucreaza in IT, cu un salariu mediu peste 800 de euro.

In Cluj-Napoca, cel mai mare salariu, de 5.000 de euro, este al unui manager general, urmat de un country manager, cu 4.800 de euro, si de un director de productie, cu un salariu de 4.500 de euro. Experienta pentru a castiga un astfel de salariu este cuprinsa intre trei si cinci ani sau depaseste cinci ani.

Domeniile in care se plateste cel mai bine in Cluj sunt protectia muncii, cu un salariu mediu peste 1.000 de euro, IT-ul, cu o medie salariala de 1.007 euro si metalurgia, cu 859 de euro. Urmeaza managementul si consultanta, cu 784 de euro, si asigurarile, unde se castiga un salariu mediu de 754 de euro.

In Brasov, in topul celor mai bine platiti angajati se regasesc un manager de hotel si un manager in IT, care castiga lunar 5.000 de euro. Media in management si consultanta este de 997 euro, in IT, 778 de euro si in arhitectura, 745 de euro.

La nivel national, domeniul in care se castiga cel mai bine este IT-ul, unde salariul mediu depaseste 1.000 de euro, urmat de petrochimie, petrol si gaze, cu o medie de 924 de euro si managementul, cu 908 euro. In industria auto, salariul mediu este de 880 de euro, iar in arhitectura, 832 euro.

Media salariilor castigate de romanii care lucraza in strainatate este de 1.676 euro.

NOTA: Exemplele prezentate mai sus sunt cuprinse in statistica portalul de recrutare Bestjobs, intocmita pe baza salariilor introduse de angajati. In prezent, sunt disponibile aproximativ 90.000 de salarii, structurate pe domenii si pe orase.