"In ultimii 10 ani, ati dus-o foarte bine fara mine, in ultimii trei ani si mai bine", a spus Adrian Nastase.

El a mai vorbit la la iesirea de la Jilava si despre necesitatea alegerilor parlamentare anticipate, a votului pe liste pentru profesionalizarea Parlamentului, despre aministie fiscala, gratiere si a subliniat ca penitenciarul, cum este acum, e o institutie depasita.

Nastase a spus ca "statul roman in momentul de fata are numai doua puteri: executivul, format din presedinte si guvern, si justitia"

"Ar fi necesara o a treia putere, legislativul, si, probabil, fiindca acum pot sa vorbesc mai liber, as spune ca ar fi nevoie anul viitor de alegeri parlamentare anticipate, care sa construiasca un Parlament solid si care sa rezolve unele dintre problemele care in momentul de fata sunt fara raspuns. Dar ar fi nevoie fara indoiala de o schimbare a legii electorale si de revenirea la alegerile pe lista astfel incat sa se profesionalizeze Parlamentul"

El a mai prezentat o alta idee, spunand ca nu crede ca aceasta va surpinde. 

"Cred ca ar trebui inteles un lucru simplu: din cand in cand este nevoie de o lege de amnistie fiscala, dar este nevoie si de o lege a gratierii", a declarat fostul premier, precizand ca aceasta din urma ar trebui "sa fie intr-o formula inteleapta, nu aberanta, cu limite pana la 7 ani". 

Nastase a mai spus ca, la iesirea din penitenciar, a fost salutat de la geamuri de unii detinuti si a apreciat ca "penitenciarul, asa cum este acum, este depasit" si, drept urmare, reprezinta "o fabrica de recidiva". 

Adrian Nastase a adaugat ca in urmatorii noua ani nu va putea sa ocupe functii publice, insa a primit oferte de la mai multe multinationale, dar si din partea unui guvern strain, refuzand insa sa precizeze despre ce tara este vorba.

Adrian Nastase a plecat joi din Penitenciarul Jilava, dupa ce Tribunalul Ilfov a decis, definitiv, ca fostul premier sa fie eliberat conditionat, pentru ca a executat o treime din pedeapsa de patru ani si sase luni de inchisoare. 

Instanta a respins contestatia Directiei Nationale Anticoruptie si a mentinut decizia Judecatoriei Sectorului 4, prin care s-a stabilit ca fostul premier Adrian Nastase sa fie eliberat conditionat.

Tribunalul Ilfov a dispus punerea de indata in libertate a lui Adrian Nastase. 

Nastase a executat efectiv 500 de zile de pedeapsa, respectiv 228 de zile din pedeapsa primita in dosarul "Zambaccian" si 272 din condamnarea dispusa in "Trofeul calitatii". La acestea s-au adaugat 105 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate, respectiv elaborarea unor lucrari stiintifice. Astfel, s-a considerat ca Nastase a executat 605 zile din pedeapsa.