Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a solicitat, miercuri de la ministrul Telecomunicatiilor, Dan Nica si a primit memorandumul semnat cu firma Huawei din China.

Seful statului a mentionat ca semnarea memorandumului a fost aprobata de "premierul Victor Viorel Ponta".

"Din lecturarea memorandumului am inteles foarte bine de ce vrea STS-ul la Guvern. Acum s-a dezlegat enigma. Este clar ca angajamentele cu firma chineza l-au obligat pe Ponta sa largeasca spectrul de oferte pentru aceasta firma chineza", a declarat presedintele Traian Basescu.

Presedintele a spus ca il notifica public pe premier ca indiferent ce vot se va da in Parlament, ii este greu sa creada ca o astfel de lege va trece de Curtea Constitutionala, stiind atributiile legale ale STS.

"Nu minciuna ca trebuia sa identifice pozitia avionului cazut in Apuseni, ca nu are in atributiile sale STS-ul, dar acum am inteles de ce a facut un joc de acest gen, murdar de altfel, pe seama securitatii nationale, domnul Victor Viorel Ponta: obligatiile asumate prin Memoramdum si aprobarea semnarii memorandmului de domnia sa, cu firma Huawei din China", a mai declarat Traian Basescu.

El a continuat: "Securitatea nationala nu se da pe mana unor firme de IT straine, indiferent cat de prietene am fi cu o tara sau alta, aceste lucru trebuie sa il stie si Victor Ponta".

Intrebat cum comenteaza anuntul premierului ca STS ar putea trece in subordinea Parlamentului, presedintele Traian Basescu a raspuns: "Sa il treca unde vrea, si cand vor veni responsabilii din NATO si ai Statelor Unite, sa discutam cu comunicatiile legat de scutul de la Deveselu, de bazele militare din Dobrogea, o sa ii trimit la Zgonea. Ce sa fac, daca acolo va fi resaponsabilitatea? Sau la Scutaru, la cine? Ca ei stiu foarte bine toate detaliile securitatii nationale a Romaniei".

Premierul Victor Ponta anunta, in noiembrie anul trecut, ca producatorul chinez Huawei va investi in programe de cercetare si educatie in Romania, urmand sa infiinteze si un centru regional la Bucuresti, iar s-a angajat sa sprijine aceste investitii.

Guvernul a aprobat, in noiembrie anul trecut, un Memorandum de intelegere cu Huawei Technologies Co. Ltd., care prevede acordarea de catre Guvernul Romaniei a "suportului necesar pentru extinderea activitatilor comerciale ale Huawei, dar si angajamentul Huawei pentru investitii locale in viitor”.