"Vreu sa va spun cu toata ferminatea, astazi, aici, ca voi fi presedintele care respecta Constitutia in litera si spiritul ei", a spus Iohannis, in discursul rostit in cadrul ceremoniei. "Voi demonstra ce am vrut sa spun atunci cand m-am prezentat in fata electoratului cu afirmatia «vreau sa reconectez presedintele Romaniei la Constitutie»", a mai spus el.

Curtea Constitutionala a anuntat, in sedinta solemna, validarea alegerii lui Klaus Iohannis in functia de presedinte, actul de validare a rezultatului alegerilor fiindu-i inmanat presedintelui ales.

La ceremonia care are loc la sediul CC participa si presedintele Traian Basescu, precum si numerosi lideri PNL.

Ceremonia a inceput cu intonarea imnului national. Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a citit actul de validare a rezultatului alegerilor, un exemplar fiindu-i inmanat apoi presedintelui ales.

Basescu: Scorul din alegeri arata ca las mostenire o tara care are optiuni de dreapta

Presedintele Traian Basescu a declarat, la ceremonia de validare a alegerii lui Klaus Iohannis, ca nu ar fi vrut ca la sfarsitul mandatului sau stanga sa domine toate institutiile statului si ca scorul pe care acesta l-a inregistrat in alegeri arata ca lasa mostenire o tara cu optiuni de dreapta.

"Inchei multumindu-va, domnule presedinte, pentru un lucru care tinea, de data aceasta, de o problema personala. N-as fi vrut ca la sfarsitul mandatului meu stanga sa domine toate institutiile statului si scorul pe care l-ati inregistrat - si este meritul dumneavoastra, pentru care va multumesc - scorul din alegeri arata ca las mostenire o tara care are optiuni de dreapta sau de centru-dreapta", a spus Basescu, in discursul rostit la ceremonia de validare a rezultatului alegerilor prezidentiale, care a avut loc la sediul Curtii Constitutionale.

BEC a finalizat joi procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votului din turul II al prezidentialelor, potrivit caruia Klaus Iohannis este declarat castigator al scrutinului.

Potrivit documentului, Klaus Iohannis este candidatul care a indeplinit conditiile art. 81 din Constitutie. Articolul mentionat se refera la "alegerea Presedintelui" si prevede, la alineatul (3), ca "in cazul in care nici unul dintre candidati nu a intrunit majoritatea (in primul tur de scrutin - n.r.), se organizeaza al doilea tur de scrutin, intre primii doi candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur. Este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi".

Klaus Iohannis a obtinut 6.288.769 voturi valabil exprimate, iar Victor Ponta 5.264.383 voturi, conform procesului-verbal intocmit de BEC.