Surse judiciare au declarat ca procurorii au citat-o pe Ecaterina Andronescu sa se prezinte la Directia Nationala Anticoruptie, pentru a fi audiata in dosarul Microsoft, dupa ce, in 19 noiembrie, Senatul a avizat inceperea urmaririi penale a acesteia.

Fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu a declarat la iesirea de la DNA, dupa ce i-au fost aduse la cunostinta invinuirile din dosarul Microsoft, ca este suspectata doar de abuz in serviciu, precizand ca nu a primit niciodata nimic si nu a conditionat niciodata pe nimeni. 

Senatorul PSD a spus ca a nu a dat o declaratie, ci doar a avut o discutie cu procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) care se ocupa de dosarul Microsoft si a adus mai multe documente.

Andronescu a adaugat ca este suspectata de abuz in serviciu, iar intrebata daca nu a fost anuntata ca este acuzata si de luare de mita sau de alte fapte, fostul ministru a raspuns negativ.  "Incerc sa imi dovedesc nevinovatia (...) Nu am primit niciodata nimic, nu am conditionat pe nimeni si nu am sa fac asta niciodata cat traiesc", a mai spus Andronescu. 

Intrebata de ce a venit de la prima ora a diminetii la DNA, in conditiile in care ar fi trebuit sa vina de la ora 10.00, Andronescu a spus ca a fost citata de procurori sa se prezinte la ora 08.00.

Senatorul Ecaterina Andronescu a fost ministru al Educatiei in perioadele 2000-2003 si 2008-2012.

Procurorii sustin ca atunci Andronescu ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului "Sistem Educational Informatizat" si respectiv pentru proiectul ce a vizat licentierea Microsoft. De asemenea, ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern prin care s-ar fi urmarit favorizarea firmelor Compaq si Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora si ar fi stabilit, printr-un Memorandum, firmele care sa participe la realizarea proiectului, atestand in mod nereal ca acestea fac parte dintr-un consortiu.

Fostul ministru ar fi stabilit procente de participare la proiect in favoarea anumitor firme, ar fi acceptat cesiunea contractului de catre SIVECO, desi invocase necesitatea achizitiei de la aceeasi sursa, ar fi inlesnit firmei SIVECO si colaboratorilor sai incheierea contractului in conditiile lipsei de competitie, incheind contractul in conditii oneroase pentru ministerul pe care il conducea, toate acestea avand drept consecinta prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achizitiei de servicii si produse la preturi peste valoarea de piata: licente cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare si produse software la preturi cu pana la 50% mai mari decat cele pentru aceleasi produse sau produse similare de pe piata, potrivit anchetatorilor. 

De asemenea, in perioada 2001 -2009, Andronescu ar fi pretins si primit de la firma SIVECO si firmele colaboratoare foloase necuvenite constand in sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, in scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu ministerul. 

Andronescu declara, dupa ce procurorii au cerut aviz de urmarire penala de la Senat, ca nu a cerut si nu a luat niciun leu in perioada in care a fost ministru. 

Serban Mihailescu, audiat la DNA in dosarul Microsoft

Si senatorul PSD Serban Mihailescu a venit joi la DNA pentru a fi audiat in dosarul licentelor Microsoft, in care este suspectat de instigare la abuz in serviciu, trafic de influenta si spalare de bani, faptele fiind din perioada in care acesta era ministru coordonator al SGG. 

Serban Mihailescu a declarat, la intrarea in sediul DNA, ca a venit conform procedurilor, sa vada ce vor procurorii de la el. Fostul sef al Secretariatului General al Guvernului a precizat ca nu a comis niciuna din faptele prezentate in referatul DNA

Intrebat daca se teme ca va fi arestat, Serban Mihailescu a spus ca "legea permite orice" si a aratat ca este neplacut sa ai calitatea de urmarit penal.  

Procurorii sustin ca Serban Mihailescu, ministru coordonator al SGG in perioada decembrie 2000 - octombrie 2003, ar fi determinat un alt ministru sa semneze HG 1473/2003, HG 470/2004 si respectiv Contractul de licentiere Microsoft, in conditiile pe care le negociase in perioada in care isi desfasurase activitatea ca ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, respectiv acceptand oferta tehnica si financiara transmisa de firma Fujitsu Siemens Computers, fara a-i aduce la cunostinta existenta unor impedimente juridice decurgand din faptul ca aceasta firma nu era unic distribuitor de licente Microsoft (pentru a beneficia de incheierea contractului prin incredintare directa) si fara a detalia modalitatea de stabilire a pretului, respectiv pretul practicat de Microsoft, discount-ul acordat in considerarea Guvernului Romaniei si pretul de vanzare al Fujitsu Siemens Computers. 

De asemenea, in perioada aprilie - noiembrie 2004, Mihailescu ar fi pretins si primit o parte din suma de circa 20 milioane de dolari virata de Fujitsu Siemens Computers in contul unor societati de tip off-shore cu titlu de consultanta si asistenta tehnica aferenta contractului incheiat cu Guvernul Romaniei pentru ca, in baza influentei pe care o avea, sa asigure incheierea contractului in conditiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers. 

In dosarul Microsoft, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.  Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme.  Presedintele Traian Basescu a avizat, in 3 octombrie, cererea DNA, pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu. 

In 19 noiembrie, Plenul Senatului a avizat inceperea urmarii penale in cazul senatorilor PSD Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu. 

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.