Elena Udrea, la iesirea de la DNA: "Atata atentie pentru mine sau mai asteptati pe cineva? Pe dumneavoastra"

Elena Udrea a fost ridicata joi dimineata din fata casei sale si adusa la DNA sub escorta. A avut timp totusi sa posteze rapid pe Facebook un mesaj in care se mira ca a fost luata pe sus de procurori.

"Ma surprinde oarecum decizia lor de a proceda astfel avand in vedere ca m-am aratat in permanenta dispusa sa colaborez cu anchetatorii si sa lamuresc lucrurile pe care le cunosc in diversele spete care se afla in analiza. Evident ca asa voi proceda."

Laura Codruta Kovesi: "E un dosar mai vechi".

Ajunsa in fata anchetatorilor, Elena Udrea a aflat ca este urmarita penal pentru fals in declaratii si spalare de bani.

Procurorii spun ca in declaratia de avere din 2010 nu a mentionat banii pe care sotul ei, in acea vreme, Dorin Cocos, i-a dat cu titlu de imprumut hotelului pe care il detineau impreuna.

Elena Udrea: "Eu in declaratia de avere am spus exact cum a fost. Nu pot sa declar ceva ce apartine altei persoane fie el si fostul sot daca nu iti spune. Dar dosarul este in lucru nu as vrea sa comentez".

Anchetatorii mai spun ca banii pe care Cocos ii dadea hotelului proveneau dintr-o mita de noua milioane de euro. Era forma prin care banii negri erau introdusi in circuitul legal. Mita era plata pentru Cocos care spunea ca influenteaza Guvernul Romaniei pentru a semna contractul cu Microsoft.

Elena Udrea: "Aveti cunostinta de unde veneau acei bani pe care domnul Cocos i-a virat? Nu. Nu.Cel mai bine este sa fie intrebat domnul Cocos".

Potrivit anchetatorilor, Udrea a beneficiat de pe urma banilor obtinuti din mita sotului pentru ca ea a cumparat proprietati intre 2009 si 2013, a caror valoare nu putea fi acoperita de veniturile ei lunare.

In dosarul Microsoft, anchetatorii au vorbit despre zeci de milioane de euro dati mita unor demnitari ai statului roman, pentru ca acestia sa aprobe ca anumite firme sa primeasca un contract urias de dotare a institutiilor de stat cu echipamente IT si soft. Noua ministri din toate guvernarile sunt suspectati de luare de mita, trafic de influenta sau abuz in serviciu.

Intermediarii ar fi fost Dorin Cocos, Dinu Pescariu si Gheorghe Stefan. Ca sa mascheze mita, fostul sot al Elenei Udrea ar fi inventat si o datorie pe care Cocos o avea la Pescariu.

De exemplu, ca sa ascunda macar o parte din banii obtinuti ilegal, sustin procurorii, omul de afaceri Dorin Cocos a pus la cale cu Dinu Pescariu un imprumut fals in valoare de jumatate de milion de euro. In stenograma apare si prenumele Elena.

Cei doi ar fi falsificat si chitantele care dovedeau imprumutul, iar anchetatorii au vorbit despre pixurile folosite care au fost gasite la Pescariu. In dosarul Microsoft au fost pusi sub acuzare mai multi ministrii cercetati in libertate si au fost arestati Dorin Cocos, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu. Acesta din urma este in arest la domiciliu.