"Astazi sunt ultimele amendamente la Codul Fiscal. Luni, la ora 13.00, ne reintalnim cu cei care inca nu au avizat pana luni. Cei care au avizat pot sa isi vada de treaba si sa fie doar un secretar de stat, in asa fel incat miercuri am garantia 100% ca cele doua proiecte sunt avizate si le adoptam in sedinta de guvern", a spus Ponta ministrilor in sedinta de guvern.

El a precizat ca pentru Codul de Procedura Fiscala exista toate aprobarile, mai fiind nevoie doar de avizul Ministerului Justitiei.

Guvernul s-a reunit din nou in sedinta, joi dimineata, pentru a discuta noul proiect de Cod Fiscal si pe cel al Codului de Procedura Fiscala, Executivul anuntand in comunicatul de presa ca este o sedinta "pentru aprobarea" celor doua documente.

Premierul Ponta anuntase anterior ca cele doua proiecte vor fi aprobate si transmise Parlamentului pe 25 martie, cu solicitarea catre Senat pentru dezbatere in regim de urgenta imediat dupa Paste, astfel incat documentele sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor pana la finele lunii aprilie.

In sedinta de miercuri, Ponta a sustinut din nou ca taxele locale nu vor fi majorate, asa cum este scris in proiectul actualizat de Cod Fiscal. 

"Nu marim taxele la locale, pur si simplu trecem in Codul Fiscal ceea ce era pana acum, ca o data la trei ani se actualizeaza cu inflatia, doar ca autoritatile locale pot sa scada taxele sau pot sa le creasca", a aratat Ponta. 

In expunerea de motive la varianta actualizata a Codului Fiscal, proiect de Cod datat de Ministerul Finantelor 13 martie si obtinut de Mediafax, la capitolul Indexarea impozitelor si taxelor locale se spune:

"Se propune ca impozitele si taxele locale sa se indexeaze, anual, de catre consiliile locale, tinind cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare, comunicata pe site-ul oficial al Ministerului Finantelor Publice si al Ministerului Dezvoltarii Regionale și Administrației Publice, pana la data de 30 aprilie a anului anterior celui pentru care se aplica indexarea. Avand in vedere ca de la ultima indexare au trecut 3 ani si rata de inflatie a crescut cu 6,46% , in proiect au fost indexate toate impozitele si taxele locale in suma fixa, inclusiv nivelul amenzilor"

Astfel, impozitul pentru locuinte pregatit pentru populatie incepand cu anul viitor a fost majorat in proiectul actualizat de Cod Fiscal redactat de Guvern, comparativ cu documentul anuntat in urma cu o luna, prin cresterea valorii impozabile in functie de care este calculata suma finala de plata. 

Noul document prevede cresteri de peste 6% ale valorii impozabile la toate categoriile de cladiri. 

De asemenea, impozitul pe terenul intravilan si cel extravilan a fost majorat in proiectul actualizat, prin cresterea valorilor la care este inmultita suprafata terenului, pentru stabilirea sumei de plata. 

Si impozitul pe masini a fost majorat in proiectul actualizat de Cod Fiscal, prin cresterea sumelor fixe luate in calcul la stabilirea sumei finale de plata. 

Conform legii, autoritatile locale pot stabili un anumit cuantum al taxei, dar intre limitele minime si maxime valorice stabilite prin Codul Fiscal. 

In acelasi timp, Ministerul Finantelor a comunicat ca a decis sa nu mai preia in Codul Fiscal propunerea de crestere a impozitului pentru locuinte datorat de populatie.  Ministerul sustine ca a hotarat sa nu introduca in Codul Fiscal cresterea impozitului ca urmare a consultarilor din dezbaterile publice, fara sa precizeze cand au avut loc aceste consultari, in condiitiile in care noua forma a Codului Fiscal a fost finalizata vineri. 

Ulterior, marti, premierul Ponta a declarat ca proiectul Codului Fiscal nu contine modificari majore fata de ultima varianta si nu mareste vreo taxa, dar creeaza o marja mai mare in care decizia apartine autoritatii locale, adaugand ca, daca Guvernul "a gresit" cu ceva, Parlamentul va indrepta lucrurile. 

In vara anului trecut, Ministerul Finantelor a redactat de asemenea un proiect de Cod Fiscal care prevedea cresteri ale taxelor si impozitelor locale, document retras ulterior la cererea premierului Ponta.  Documentul mai prevede ca lista produselor pentru care Guvernul promite TVA de 9%, si care a inclus initial doar painea, carnea, pestele, legumele si fructele, a fost extinsa prin includerea si altor produse, precum lapte, oua, animale si pasari vii. 

TVA de 9% va fi introdusa, incepand cu anul viitor, si pentru accesul la evenimentele sportive, cu argumentul ca sportul este un fenomen social si economic care prezinta un grad inalt de interes pentru populatie. 

In schimb, tigaretele electronice vor fi accizate, incepand cu anul viitor, cu o suma care va creste anual in raport cu inflatia, Guvernul pregatind introducerea acestei noi taxe cu argumentul ca masura este dictata de practicile la nivel european.