Fostul ministru al Finantelor a declarat pentru Mediafax ca Cinteza a venit marti la Comisia de buget a Camerei, unde urma sa fie dezbatuta o initiativa a PSD referitoare la creditele in franci, care prevedea posibilitatea ca aceste imprumuturi "sa fie aduse in lei la nivelul cursului din momentul in care au fost luate creditele". 

"Domnul Cinteza a spus ca, daca se aproba asa ceva in aceasta forma, daca ramane initiativa aceasta, trei mari banci au venit la Banca Nationala si au spus ca vor sesiza Comisia Europeana ca sa declanseze procedura de infringement pe Romania. Domnul Cinteza a atentionat ca bancile vor inregistra pierderi daca va fi adoptata initiativa PSD, pentru ca creditele vor fi transformate in lei la un curs mai mic decat cursul la care vor fi retrase depozitele constituite in franci", a explicat Ialomitianu. 

El a precizat ca dezbaterea acestui proiect de lege in comisie a fost amanata. 

"Pozitia mea a fost ca trebuie sa avem in vedere si deponentii. Bancile au schimbat unele clauze unilateral si trebuie sa oprim lucrul acesta, pentru ca este o procedura care nu este corecta si legala. Discutia pe proiectul PSD s-a amanat", a adaugat fostul ministru.

Comisia pentru buget a Camerei a avut marti pe ordinea de zi proiectul de lege pentru completarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care are ca initiatori 131 deputati si senatori, majoritatea PSD. 

Initiativa a fost adoptata de Senat in 18 iunie, fiind transmisa Camerei Deputatilor, forul legislativ decizional. 

Prin propunerea legislativa adoptata de senatori, bancile ar putea fi obligate sa accepte convertirea contractelor de credit in moneda straina, inclusiv cele aflate in derulare, intr-o moneda alternativa, la solicitarea celor care au facut imprumuturi, fara comisioane, fara costuri adiționale sau garantii suplimentare.