Lipsa lui de experienta in politica nationala s-a transformat intr-un avantaj in fata electoratului satul de politicienii pe care i-a vazut implicati in certuri marunte si insulte in timp ce somajul era in crestere, iar agricultura si pensiile erau in declin.

"Alegerea mea a fost cu siguranta o surpriza pentru analisti si chiar pentru sustinatorii mei - dar mai ales un soc urias pentru multi dintre politicienii romani", a declarat Iohannis, a carui investitura in functia de presedinte urmeaza sa aiba loc duminica.

El si-a inceput cariera ca profesor de fizica, dupa care a devenit primarul popular al Sibiului, pe care l-a transformat intr-o atractie turistica, reducand somajul la zero. "Nu sunt un rebel, ci sunt un altfel de politician", a spus el. "Cred ca acesta este unul dintre principalele motive pentru care am primit un numar atat de mare de voturi", a continuat Iohannis.

Inaintea alegerilor prezidentiale, majoritatea institutiilor de presa anticipau o victorie a premierului Victor Ponta, care avea un avans de 10 puncte procentuale dupa primul tur. in al doilea tur insa, Iohannis a castigat 55 la suta din voturi.

Unul dintre factori, afirma el, a fost succesul foarte mare al campaniei sale de a atrage tineri prin intermediul retelelor de socializare. "Am fost uimit de numarul urias de persoane care ma urmareau (pe Facebook) la sfarsitul campaniei mele. Chiar acum, acesta este in jur de 1,3 milioane. Nu mi-am imaginat vreodata ca voi fi politicianul numarul unu din Europa pe Facebook", marturiseste el.

Si este adevarat, continua The Independent, adaugand ca pe locul al doilea se afla cancelarul german Angela Merkel, cu mai putin de un milion de urmaritori. Acest fapt este cu atat mai remarcabil cu cat Iohannis provine din randul unei mici minoritati etnice vorbitoare de germana si este protestant luteran, in timp ce majoritatea romanilor sunt crestini ortodocsi, subliniaza cotidianul britanic.

Iohannis sustine ca el intentioneaza sa transforme politica pe durata mandatului sau. "Cred ca am avut prea mult spectacol, prea multa dezbatere sterila si nu suficiente solutii", a declarat el, afirmand ca le va cere cetatenilor sa accepte mai multi ani de austeritate. "Trebuie sa se schimbe multe", a afirmat el.

"La sfarsitul mandatului meu, Romania trebuie sa fie o democratie mai functionala. Pana atunci, nimeni nu ar trebui sa puna la indoiala statul de drept in Romania. Sistemul de educatie ar trebui sa fie suficient de bun pentru a ne face mandri. Oamenii ar trebui sa primeasca tratamente decente in spitale. si economia ar trebui sa fie suficient de buna pentru a incuraja romanii care locuiesc in strainatate sa se intoarca acasa", a spus presedintele ales.