La ceremonie participa toti membrii Executivului condus de Victor Ponta, doar 11 ministri urmand sa depuna juramantul de investitura in functie.

Din partea Parlamentului participa presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea si vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in deschiderea ceremoniei de depunere a juramantului de catre ministrii noului Guvern, ca primeste juramantul lui Liviu Pop si Sorin Cimpeanu, ”desi acestia au contribuit prin distrugerea de institutii ale educatiei la un fals in interes public”. 

Basescu a declarat ca doreste sa citeze dintr-un paragraf dintr-o decizie a CCR, ”pentru e elimina orice dubiu cu privire la evenimentul de astazi”. 

Seful statului a aratat ca citeaza din decizia CCR nr. 98/ 7 februarie 2008, care precizeaza ca "din textul Constitutiei, rezulta ca in cazurile prevazute la art 1 si 3 din art 85, numirea de catre presedintele Romaniei a ministrilor este un act de executare a hotararii Parlamentului si de investire pe aceasta baza a ministrilor de catre seful statului". 

"Hotararea organului reprezentativ suprem al poporului roman, Parlamentul, este un act obligatoriu, pe care presedintele nu l-ar putea refuza decat prin savarsirea unor acte grave de incalcare a Constitutiei. Acesta este si motivul pentru care voi primi astazi si juramantul domnului Pop si a domnului ministru al Educatiei ( Sorin Cimpeanu, nr) , care au contribuit prin distrugerea de institutii ale educatiei la un fals in interes public", a precizat Traian Basescu.  ”Va multumesc, sa inceapa ceremonia”, a spus presedintele in finalul discursului sau.

Presedintele Traian Basescu a semnat, marti, decretul prin care sunt numiti noii membri ai Guvernului Ponta 4. 

Noii ministri: Liviu Dragnea - ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Darius Valcov - ministrul Finantelor Publice, Daniel Constantin - ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Gratiela Gavrilescu - ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Mihai Tudose - ministrul Economiei, Comerțului si Turismului, Andrei Gerea - ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici și Mijlocii si Mediului de Afaceri, Sorin Grindeanu - ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Cimpeanu - ministrul Educatiei si Cercetarii Știintifice, Ioan Vulpescu - ministrul Culturii, Angel Tilvar - ministrul delegat pentru Relatiile cu Romanii de peste hotare, Liviu Pop - ministrul delegat pentru Dialog Social. 

De asemenea, Traian Basescu a semnat decretul privind revocarea din functia de membru al Guvernului a urmatorilor ministri: Liviu Dragnea - viceprim-ministru, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Daniel Constantin - viceprim-ministru, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Hegedüs Csilla - viceprim-ministru, ministrul Culturii, Ioana Petrescu -ministrul Finantelor Publice, Remus Pricopie - ministrul Educatiei Nationale, Constantin Nita - ministrul Economiei, Attila Korodi - ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Razvan Cotovelea - ministrul pentru Societatea Informationala, Mihnea Costoiu - ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Știintifica si Dezvoltare Tehnologica, Florin Jianu - ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, Razvan Nicolescu - ministrul delegat pentru Energie, Doina Pana - ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Darius Valcov - ministrul delegat pentru Buget, Bogdan Stanoevici - ministrul delegat pentru Romanii de Pretutindeni, Aurelia Cristea - ministrul delegat pentru Dialog Social.  Noul Cabinet condus de Victor Ponta a primit, luni seara, votul Parlamentului.

Proiectul de Hotarare privind modificarea structurii si compozitiei politice a Guvernului a fost adoptat cu 377 voturi "pentru" si 134 "impotriva".