Premierul Victor Ponta a anuntat, dupa votul Parlamentului, ca a discutat cu presedintele Traian Basescu si au convenit ca ceremonia de depunere a juramantului de catre noul Cabinet sa fie organizata marti seara, la ora 20.30. 

El a precizat ca pana atunci, marti, noii ministri vor efectua predarea-primirea dosarelor cu fostii ministri.

Reuniunea in plen a inceput cu intarziere, dupa ce in comisiile parlamentare s-a prelungit audierea ministrului propus pentru relatia cu romanii de pretutindeni, Angel Tilvar, dupa ce prima propunere pentru acest portofoliu, Adrian Anghel, a fost respins in comisiile de specialitate. 

De asemenea, un alt motiv al intarzierii a fost convocarea parlamentarilor PSD intr-o reuniune de urgenta in grupurile parlamentare, pentru a se verifica prezenta acestora inainte de votul pentru noul guvern. 

Deputatul PNL Mihai Voicu a propus, la inceputul sedintei, intreruperea plenului reunit si audierea lui Daniel Constantin si Liviu Dragnea pentru posturile din noul Guvern, pe motiv ca acestora li s-a schimbat structura ministerelor. 

”In opinia noastra ar fi fost necesara audierea lui Daniel Constantin si Liviu Dragnea, pentru ca acestia sunt in situația de a li se schimba structura ministerelor la care sunt propusi”, a spus Voicu. 

In replica, Valeriu Zgonea a precizat ca aceasta discutie a fost si in Biroul Permanent reunit si s-a constatat cu Liviu Dragnea si Daniel Constantin au fost audiati in martie, singura schimbare fiind ca acum li s-au restrans atributiile. 

”Daca am fi audiat, am fi dat un vot dublu. Daca s-ar fi comasat ministerele, as fi sustinut acest lucru. Niciodata la remaniere nu a fost facuta audierea unui ministru care si-a pastrat portofoliu”, a spus Zgonea. 

”Am considerat ca este necesar ca opozitia sa-si exprime punctul de vedere ca puterea a comis un abuz”, a spus si deputatul PNL George Scutaru, iar propunerea lui Voicu nu a fost supusa la vot.

Noul Guvern condus de Victor Ponta are urmatoarea componenta:

Liviu Dragnea (Dezvoltare regionala), Gabriel Oprea (Interne) Daniel Constantin (Agricultura), Rovana Plumb (Munca), Nicolae Banicioiu (Sanatate), Mihai Tudose (Economie), Darius Valcov (Finante), Robert Cazanciuc (Justitie), Eugen Teodorovici (Fonduri europene), Ioan Rus (Transporturi), Ionut Vulpescu (Cultura), Bogdan Aurescu (Externe), Mircea Dusa (Aparare), Gabriela Szabo (Sport si Tineret), Sorin Grindeanu (Comunicatii), Angel Tilvar (Diaspora), Eugen Nicolicea (Relatia cu Parlamentul), Sorin Cimpeanu (Educatie), Andrei Gerea (Energie si IMM), Gratiela Gavrilescu (Mediu) si Liviu Pop ( Dialog Social).

Potrivit Regulamentului Camerelor, Guvernul este investit cu votul majoritații parlamentarilor. Votul este secret, cu bile. 

Hotararea Parlamentului privind acordarea votului de incredere se semneaza de presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului si se inainteaza de indata Presedintelui Romaniei spre a proceda la numirea Guvernului.
CExN al PSD a votat, duminica, cu unanimitate de voturi, structura si componenta Guvernului Ponta 4, fara Liviu Dragnea vicepremier, printre ministrii noi ai PSD numarandu-se Ionut Vulpescu, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu, Adrian Anghel si Liviu Pop.

Viitorul Cabinet va avea un singur vicepremier, aceasta functie urmand a fi detinuta de Gabriel Oprea. Liviu Dragnea nu va mai fi vicepremier, el urmand sa detina doar portofoliul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Premierul Victor Ponta a declarat, duminica seara, ca noua echipa guvernamentala se afla in avantaj, deoarece 2015 este un an fara presiune electorala, in care pot fi continuate reformele intarziate, iar "masurile mai radicale, unele mai putin populare" pot fi luate mai usor.

"Echipa - asa improspatata intr-o anumita masura, pentru ca 10 sau 12 dintre ei (ministri-n.r.) sunt de fapt in functie in continuare - ramane sa dovedeasca in 2015-2016 ca poate sa fie chiar mai buna decat echipa mai veche. Mai e un lucru, si aici e in avantajul noului guvern: 2015 nu mai este an electoral si se stie foarte bine ca fara presiunea electorala, reforme care au fost intarziate, masuri mai radicale, unele mai putin populare, se pot lua totusi mai usor", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Premiera in Romania: trei ministri si-au anuntat  demisia pe Facebook. Florin Jianu, ministrul IMM-urilor a anuntat ca paraseste cabinetul lui Victor Ponta. Si Razvan Nicolescu, ministrul Energiei, a luat aceeasi decizie dupa o discutie cu seful Guvernului. Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, si-a anuntat si ea plecarea pe Facebook, sambata seara. De altfel, Victor Ponta are de facut o alegere complicata pentru sine: sa decida in ce functie ramane, cea de premier sau de presedinte al PSD. Asta dupa ce a declarat ca sustine separarea functiilor politice de cele administrative.

Si Bogdan Stanoevici a anuntat ca va fi schimbat din postul de ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni, precizand insa ca aceasta functie nu va disparea din viitorul Guvern, transmite Mediafax. Bogdan Stanoevici a discutat cu premierul Victor Ponta si au convenit de comun acord sa fie schimbat din functie.

Coalitia de guvernare a decis, duminica, structura si componenta Guvernului Ponta 4, care va fi un Cabinet politic, format din politicieni, va avea doar ministri plini, nu va contine ministri delegati si va avea un numar mai mic de vicepremieri. Singura exceptie politica ce ar putea sa infirme aceasta regula fiind la ministerul de Externe, caz in care portofoliul ar putea fi pastrat de actualul ministru, Bogdan Aurescu.

Pe de alta parte, Guvernul Ponta 4 va contine portofolii pline, urmand sa dispara ministrii delegati.

Pana in prezent, patru din cei opt ministri delegati, respectiv Razvan Nicolescu, Florin Jianu, Aurelia Cristea si Bogdan Stanoevici, au anuntat, pe Facebook, faptul ca nu vor mai face parte din structura viitorului Cabinet.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, si-a anuntat si ea demisia pe Facebook.

"Sarbatorile iernii se petrec mereu acasa, in familie si sunt cu atat mai frumoase atunci cand la finalul unui proiect, politic, rezultatele sunt apreciate de echipa. Si am speranta ca si de catre cei cu care am interactionat. In aceasta seara, in urma unei discutii cu premierul Victor Ponta am incheiat un proiect guvernamental, pentru a continua unul comunitar, de suflet, acasa, in Cluj-Napoca", a scris Aurelia Cristea, pe pagina sa de Facebook.

Ea mai mentioneaza ca, in perioada imediat urmatoare, va prezenta un raport de activitate si "cateva ganduri de viitor, atat pentru sfera dialogului social cat si pentru comunitatea noastra, Cluj-Napoca".

Ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, Florin Jianu, a anuntat sambata ca portofoliul IMM-urilor va fi alipit la cel al Economiei si va fi condus politic.

Din acest motiv, el nu va mai face parte din Guvern, nefiind un om politic, ci un tehnocrat. Anuntul retragerii din Guvern a fost postat sambata de catre ministru, pe Facebook.

Anterior si ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a anuntat ca a discutat in cursul zilei cu premierul Ponta si ca acesta i-a comunicat faptul ca doreste un nou concept, respectiv "lipirea", din nou, a Departamentului de Energie la Ministerul Economiei si numirea unui ministru politic.

"Am discutat, astazi, cu prim-ministrul Ponta despre ceea ce urmeaza. Mi-a comunicat ca isi doreste un nou concept : lipirea, din nou, a departamentului de energie la Ministerul Economiei si numire a unui ministru politic", a precizat Nicolescu pe contul sau de Facebook.

El a aratat ca i-a multumit lui Ponta pentru ca i-a dat sansa sa faca ceva pentru Romania in ultimele 10 luni si i-a comunicat ca nu il intereseaza nicio alta functie publica in Romania.

Nicolescu a mai spusca l-a rugat pe Ponta sa continue reformele incepute in energie: finalizarea strategiei energetice intrata in ultima sa faza, imbunatatirea eficientei companiilor de stat, cresterea transparentei si a integritatii, depolitizarea sectorului, atragerea tinerilor in administratia care gestioneaza sectorul energetic.

"Un lucru e cert: voi continua ca presedinte al Consiliului de Administratie al Agentiei Europene de Reglementare in Energie (ACER), mandatul pe care l-am primit de la Consiliul UE expirand in anul 2016. Aceasta pozitie nu are niciun fel de legatura cu sistemul de administratie din Romania", a mai spus Nicolescu.