Valcov este presedinte al Comisiei pentru administratie publica si organizarea teritoriului din Senat.

In perioada 2000-2004, Valcov a fost director general la Banca Populara Romana pentru Dezvoltare, sucursala Slatina, iar ulterior, in 2004, a lucrat ca director economic la firma Octogon din Slatina.

In intervalul 2004-2012 a fost primar al municipiului Slatina, judetul Olt, din partea PDL, partid pentru care a condus filiala Olt pana in 2012, cand a devenit membru al Partidului Social Democrat.

El este doctor in economie, dupa studii la Academia de Studii Economice din Bucuresti. Darius Valcov este sotul Laviniei Sandru, fost vicepresedinte UNPR si actual realizator TV.

Premierul Victor Ponta declarase,saptamana trecuta, ca noile propuneri pentru functiile de ministri ai Culturii si Bugetului vor fi facute la sfarsitul lunii august, el adaugand ca se gandeste sa-i faca "o surpriza placuta" sefului statului, Traian Basescu, intrucat nu mai poate refuza nominalizarile.

'La sfarsitul lunii august o sa discut si cu cei de la UDMR daca fac o noua propunere la Cultura. De asemenea, noi (PSD, n.r.) vom face o noua propunere la Buget pana la sfarsitul lunii august. Si, de data aceasta, din fericire, domnul Basescu nu mai poate sa refuze. Ma gandesc sa-i fac o surpriza placuta", a spus Ponta, la Constanta.

Claudiu Manda, presedinte al PSD Dolj si vicepresedinte al comisiei de buget-finante, a fost propus de premier pentru functia de ministru delegat al Bugetului, propunere respinsa de Traian Basescu.