In penultima zi a turneului sau in zona Golfului, Victor Ponta s-a intalnit cu Emirul si premierul Kuweitului, micul stat care detine aproape o zecime din tot petrolul de pe Pamant.

Premierul a vizitat si cladirea parlamentului si s-a plans ca Parlamentul nostru este cel mai mare si cel mai scump din lume, in special iarna, cand vine factura la incalzire.

Statul Kuweit este atat de bogat incat din cand in cand le da cadouri tuturor cetatenilor. In 2011, cand au sarbatorit 50 de ani de independenta, fiecare kuweitian a primit in dar 3.500 de dolari.

Benzina este de vreo 6 ori mai ieftina decat in Romania. O tara care in 1992 a fost distrusa aproape in totalitate dupa invazia irakiana a renascut din cenusa cu ajutorul petrodolarilor.

Kuweitul este una dintre acele tari in care se spune ca daca infingi un bat in pamant, sau in desert in cazul de fata, iese pur si simplu petrol. Kuweitienii au cea mai valorosasa moneda din lume: un dinar kuweitian este egal cu 3,5 dolari. Este intr-atat de valoroasa incat au chiar bancnote de o jumatate de dinar si un sfert de dinar.

Senatorul roman Victor Ponta a avut ocazia sa incerce si fotoliul de parlamentar... kuweitian! "Cred ca as putea sa ma obisnuiesc vreo 6 luni in schimb de experienta", a comentat premierul.

Pentru o tara atat de bogata, parlamentul este insa destul de mic si putin costisitor. "Nu ati vazut dimensiunile parlamentului nostru, acela este mare. Si este foarte costisitor, credeti-ma! In timpul iernii va pot spune ca este probabil; cea mai costisitoare cladire din lume pentru ca trebuie sa o incalzesti”, a spus Ponta.

Kuweitienii au la dispozitie unul dintre cele mai mari fonduri de investitii din lume, iar premierul spera sa-i convinga sa aduca bani si in Romania. Din Kuwait urmatoarea oprire a fost la Abhu Dabhi.

Premierul Ponta spera ca in Dubai, tara de origine a companiei aeriene Emirates, va gasi investitori pentru compania Tarom dar si pentru aeroportul Otopeni.