Klaus Iohannis a declarat, luni, ca Guvernul trebuie sa analizeze organizarea alegerilor prezidentiale in diaspora si sa-i traga la raspundere si sa-i demita pe care cei responsabili, adaugand ca "cineva trebuie sa suporte consecintele".

"Cineva trebuie sa suporte consecintele votului catastrofal organizat in diaspora. Guvernul va trebui sa analizeze aceasta chestiune si sa-i traga la raspundere si sa-i demita pe cei care s-au ocupat de alegerile din diaspora", a spus Iohannis. El a adaugat ca "cei vinovati trebuie sa raspunda cu functia".

Iohannis a mai spus ca nu vrea sa se mai repete vreodata ce s-a intamplat la votul in diaspora, unde "mii de romani nu au putut sa isi exprime dreptul la vot". "Este inadmisibil, asa ceva trebuie prevenit urgent", a afirmat Iohannis.

Iohannis l-a rugat si pe presedintele Traian Basescu sa analizeze situatia votului in strainatate si sa recheme de la post toti diplomatii care nu au gestionat corespunzator situatia din sectiile de votare.

“Il rog pe presedintele inca in functie sa analizeze aceasta situatie si sa recheme de pe post pe toti diplomatii care nu au gestionat corespunzator situatia din sectiile de vot", a spus Iohannis, intr-o conferinta de presa. "Consider ca este un gest minimal sa fie retrasi ambasadorii si consulii acolo unde romanii au fost umiliti", a adaugat el.

Citeste si: Klaus Iohannis, pe prima pagina in presa germana: "O surpriza si o victorie istorica”. Ce scriu agentiile straine despre alegerile de la Bucuresti

Klaus Iohannis a cerut, totodata, Parlamentului sa se tina de cuvant, iar marti sa puna pe ordinea de zi Legea amnistiei si a gratierii si sa o pice si sa ia in discutie toate solicitarile din partea justitiei vizandu-i pe parlamentari si sa le incuviinteze.

“In fine, invit Guvernul sa pofteasca in Parlament cu bugetul pentru 2015, cu cat mai repede cu atat mai bine”, a mai spus presedintele ales.

Iohannis a declarat ca, dupa anuntarea rezultatelor alegerilor, el este dispus sa se apuce de treaba ”foarte serios si foarte hotarat”. Iohannis a mai spus ca duminica romanii au dat un semnal foarte puternic pentru schimbarea profunda in Romania, semnal pe care el l-a inteles.

Acest semnal este unul extrem de puternic, un semnal atat pentru mine, cat si pentru clasa politica. Eu am inteles acest semnal dat de cetatenii Romaniei si ii indemn pe politicieni sa ia seama, sa ia in considerare acest semnal dat printr un vot covarsitor, sa judece bine ce au de facut in zilele urmatoare. Cer Parlamentului sa se tina de cuvant si maine (marti-n.r.) sa puna pe ordinea de zi Legea amnistiei si gratierii si sa o pice si tot maine rog Parlamentul sa ia in discutie toate solicitarile venite din partea justitiei si sa le incuviinteze pe toate”, a afirmat Iohannis.

Iohannis a adaugat ca el va fi presedintele tuturor romanilor, afirmand ca va fi un presedinte liber, care ii va reprezenta pe romani.

"Tocmai am auzit rezultatele cvasifinale. Dragi romani, cu peste 6,2 milioane de voturi m-ati ales presedinte al Romaniei, va multumesc! Multumesc tuturor celor care au iesit ieri la vot, o prezenta fenomenala: peste 64 %. E cea mai placuta suprinza din aceste alegeri", a afirmat Iohannis, in debutul conferintei de presa pe care a sustinut-o la sediul PNL.

El a mai spus ca va fi presedintele tuturor romanilor, un presedinte liber. ”Voi fi presedintele tuturor romanilor, voi fi un presedinte liber, va voi reprezenta pe voi”, a adaugat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a obtinut 54,50% din voturi la turul doi al alegerilor prezidentiale, iar Victor Ponta a fost votat de 45,49% dintre alegatorii care s-au prezent la urne, conform rezultatelor partiale anuntate, luni, de BEC, dupa centralizarea a 99,07% din procesele verbale.