"In ceea ce priveste solicitarea facuta de ministrul Justitiei cu privire la cinci fosti ministri legat de dosarul Microsoft, am aprobat sau, corect din punct de vedere al legii este: am cerut ministrului Justitiei, si l-am informat pe procurorul general legat de aceasta solicitare facuta catre ministrul Justitiei, inceperea urmarii penale pentru doamna Ticau Adriana, pentru domnul Sandu Gabriel, pentru domnul Athanasiu Alexandru, pentru domnul Tanasescu Nicolae Mihai si pentru domnul Funeriu Daniel", a spus Basescu, citat de Mediafax.

"Nu a fost o cerere formala de incepere a urmarii penale, am studiat buna parte din cele 13 bibliorafturi care au fost trimise si cred ca acest caz trebuie anchetat cat mai rapid pana la capat", a adaugat el.

Presedintele a mai spus ca, "din documentele care exista in dosar, nu toate vinovatiile sunt la fel si asa rezulta si din referatul procurorilor". "Spre exemplu, Daniel Funeriu, nu exista nicio suspiciune cu privire la bani, la mita si asa mai departe, este doar in zona de eventual abuz in serviciu", a mentionat Basescu.

"Vreau sa fac urmatoarea precizare: acesti oameni nu au nicio calitate in acest moment. Doar in urma continuarii anchetei procurorii pot sa le dea o calitate sau alta, pot sa-i scoata de sub urmarire penala. Altfel spus, in acest moment, niciunul din cei cinci nu are nicio calitate, este exact formularea pe care a folosit-o DNA atunci cand a fost vorba de domnul Victor Ponta. Deci, sunt egali ca si situatie. Ei nu au fost trimisi cu nicio calitate. Calitatea pe care le-o vor da eventual procurorii este ulterioara solicitarii mele de incepere a urmarii penale. Deci nu au nicio calitate, sunt egali cu Victor Ponta in acest moment. Ramane de vazut daca li se vor mentine calitatile celor cinci la fel ca a lui Victor Ponta sau Victor Ponta va dobandi vreo alta calitate mai tarziu", a declarat Basescu.

Presedintele a precizat ca, din punctul sau de vedere, ancheta poate sa continue."Si cred ca orice intarziere a Parlamentului este daunatoare pentru credibilitatea Parlamentului Romaniei", a mai spus el.

Basescu: Cei care au facut denunturi in dosarul Microsoft sunt romani, cazul nu porneste de la Bittner

Presedintele Traian Basescu a declarat ca toti cei care au facut denunturi in dosarul licentelor Microsoft sunt romani, el aratand ca niciun strain nu a facut denunturi pentru DNA si ca dosarul nu porneste de la declaratii facute de Bittner, despre care nu se face nicio referire.

Am vazut aventura bittneriana puternic lansata pe piata si sustinuta. In opinia mea, e o intoxicare. Acest dosar nu porneste de la declaratiile sau spovedania lui Bittner, despre care nu se face nicio referire aici”, a precizat Basescu.

El a spus ca structurile de securitate au semnalat riscuri de incorecta gestionare a contactului Microsoft in 2009, iar informatia a fost transmisa si institutiilor cu responsabilitati.

Potrivit lui Basescu, ancheta a trenat pana acum pentru ca a fost ”extrem de dificil de mers inapoi la initierea contractului”.

Va asigur ca nimic din ce este in acest dosar nu provine de la Bittner. Informatiile mele sunt ca nu a fost cautat de nimeni Bittner prin SUA. E un lucru pornit din 2009 si s-a ajuns in 2014 la unele clarificari. Asta ca informatie pentru dumneavoastra, ca am vazut tot soiul de abordari de genul «a venit, le-a pus dosarul, nu au ce sa faca procurorii». Cei care spun asa pot fi suspectati ca servesc ale interese si, sa nu se supere pe mine, poate au facut-o din naivitate”, a subliniat seful statului.

El a aratat ca s-a muncit in comisiile rogatorii cu alte state, dar a subliniat ca munca aceasta a fost pornita din Romania in baza unor sesizari ale strucuturilor cu responsabiliati din 2009.

Ca lucrurile au mers mai repede sau mai incet, e alta treaba. Cei care au vorbit sunt numai romani. Inca nu a vorbit niciun strain pentru DNA. Cei care au facut denunturi, ca sa folosesc termenii din dosar”, a spus Basescu.

Seful statului a precizat ca a studiat mare parte din cele 13 bibliorafturi care au fost trimise si a spus ca, in opinia sa, acest caz trebuie anchetat ”cat mai rapid pana la capat”.