"Locuintele vechi cumparate prin programul Prima Casa trebuie sa se incadreze in una dintre clasele A, B sau C de eficienta energetica, odata cu introducerea certificatului energetic", a declarat pentru incont.ro presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Saramet. In cazul locuintelor noi, ele trebuie sa aiba clasa energetica A sau B, a mai spus Saramet.

Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A - eficienta energetica ridicata, la clasa G - eficienta energetica scazuta), in functie de consumul total anual specific de energie.

Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.

Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D, avand un consum anual pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat de peste 200 kWh/mp. Tinta consumului anual de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/mp.

In plus, potrivit noilor norme, creditele acordate prin programul Prima Casa vor fi garantate diferentiat, in functie de vechimea imobilului.

In ceea ce priveste valoarea totala a finantarilor comunicate de banci, daca aceasta depaseste plafonul de 700 milioane euro, alocat pentru acest an, Fondul este autorizat sa efectueze, cu acordul prealabil al ministerului, alocari pro-rata in cadrul programului, conform hotararii de guvern care a modificat programul Prima Casa.

Alocarea pro-rata inseamna ca toate cererile sunt acceptate pe perioada derularii programului, iar la sfarsitul acestei perioade, daca cererile depasesc plafonul, fiecare banca primeste mai putine garantii decat a cerut, proportional cu cererea initiala. De pilda, in cazul in care numarul total de cereri este de doua ori mai mare decat numarul de garantii ce pot fi oferite, atunci fiecare banca primeste jumatate din numarul de garantii dorite.

Garantiile sunt acoperite cu ipoteca legala de rang I asupra locuintelor achizitionate prin program, in favoarea statului, valabila pe toata durata finantarii, cu notarea in cartea funciara a interdictiei de instrainare a acestora pe o perioada de 5 ani si a interdictiei de grevare cu alte sarcini pe toata durata finantarii.