Evolutia a fost influentata de scaderea vanzarilor de produse nealimentare (cu 26,1% brut fata de ultima luna din 2014), cea a vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (24,8%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (20,2%).

"Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna ianuarie 2015, comparativ cu luna precedenta a crescut cu 1,6%, ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+3,2%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+0,2%). Vanzarile de produse nealimentare au scazut cu 0,3%", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Fata de ianuarie 2014, cifra de afaceri pentru comertul cu amanuntul a avut un avans de 6,3% ca serie bruta, datorita cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (10,3%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (8%) si la vanzarile de produse nealimentare (2,3%).

Ca serie ajustata, indicatorul a fost mai mare cu 6,8%, ca urmare a majorarii livrarilor de alimente, bauturi si tutun (cu 7,6%), carburanti (5,2%) si marfuri nealimentare (4%).

Preturile productiei industriale s-au redus in ianuarie cu 2,1% anualizat, mai mult pe piata externa

Preturile productiei industriale au scazut in ianuarie cu 0,3% fata de decembrie si cu 2,1% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care preturile productiei industriale livrata pe piata interna s-au redus cu 1%, iar pentru piata externa contractia a fost de 4,3%.

In comparatie cu decembrie 2014, preturile productiei industriale au scazut cu 0,3% per total, cu o reducere a acestora de 0,8% pentru piata externa, in timp ce pentru piata interna s-au pastrat la acelasi nivel, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Cresteri ale preturilor productiei industriale s-au consemnat in industria bunurilor de folosinta indelungata (0,7%), a bunurilor intermediare (0,2%), si a celor de uz curent (0,1%). Pe de alta parte, industria bunurilor de capital a consemnat o diminuarea a preturilor de 0,3%, iar industria energetica de 1,2%.

Fata de ianuarie anul trecut, preturile s-au redus cu 2,1% pe total piata, cu cea mai importanta scadere in industria energetica, de 6,8%. Alte reduceri de preturi au fost inregistrate in industria bunurilor de capital (-1,9%) si a bunurilor intermediare (-0,4%), in timp ce industria bunurilor de folosinta indelungata a avut preturi mai mari cu 1,2%, iar cea a bunurilor de uz curent cu 0,8%.