Potrivit publicatiei Le Figaro, care a difuzat prima aceasta informatie, unii dintre cei mai mari actionari ai Carrefour au decis sa il inlature din functie pe Olofsson, in varsta de 59 de ani. Sursa a aratat ca postul a fost deja oferit directorului general al grupului de incaltaminte si imbracaminte Vivarte, Georges Plassat, la inceputul lunii noiembrie, care a refuzat insa propunerea.

Plassat este fost director al grupului francez Casino si a lucrat si la divizia spaniola a Carrefour. "Georges Plassar a primit o oferta pe care a refuzat-o. S-a intamplat in noiembrie. In prezent nu exista un candidat pentru inlocuirea lui Olofsson", a spus sursa.

Presiunile asupra lui Olofsson au crescut dupa ce acesta a facut mai multe avertismente referitoare la profitabilitatea Carefour, dar si in urma plecarilor unor directori si a schimbarilor radicale de strategie care au avut loc in decurs de un an.

Reuters a relatat in noiembrie ca Olofsson mai are putin timp la dispozitie, iar cel mai mare actionar al grupului, Blue Capital, o alianta formata din omul de afaceri francez Bernanrd Arnault si fondul american de investitii Capital, ar putea sa il schimbe din functie in curand, mai ales daca un plan de reorganizare a hipermarketurilor europene nu va da rezultate.

Olofsson a promis ca va anunta modificari ale planului de rentabilizare a hipermarketurilor la inceputul anului viitor, posibil la publicarea datelor privind vanzarile din trimestrul al patrulea, in ianuarie, sau a rezultatelor anuale, in februarie sau martie.

Carrefour a dezmintit informatia din Le Figaro, iar Colony Capital, Groupe Arnault si Plassat au refuzat sa comenteze.
Plecarea lui Olofsson, care a preluat si postul de presedinte al Carrefour in iunie, ar creste numarul directorilor schimbati din functie in acest an la sase.

Actiunile Carrefour au scazut cu 32% in acest an.

Olofsson s-a alaturat Carrefour in 2009, iar in septembrie 2010 a introdus un plan de 1,5 miliarde de euro pentru remodelarea celor mai mari magazine ale grupului din Europa de Vest, mizand ca un nou format cu preturi mai mici si produse sub marca proprie va stimula vanzarile si profitul pana in 2015. De atunci, Carrefour a anticipat de cinci ori profituri mai mici, grupul incercand sa faca "prea multe si prea repede", potrivit lui Olofsson.

Planul a fost revizuit pentru intensificarea extinderea magazinelor mai mici, concentrarea pe investitiile cu preturi selective si cresterea numarului de produse sub brand propriu, a spus Olofsson la sfarsitul lunii august.

Carrefour urmeaza totodata sa reduca cheltuielile de capital in Grecia si Italia.

Knight Vinke Asset Management, care detine circa 1,5% din actiunile Carrefour, a cerut in octombrie separarea functiilor de presedinte si director general detinute de Oloffson, din cauza unor probleme serioase de guvernanta, si numirea unui presedinte care sa provina din interiorul companiei.

Grupul Carrefour este cel mai mare retailer european si cel de-al doilea la nivel mondial.

Prezent in 32 de tari din lume cu peste 9.500 magazine, grupul are aproximativ 471.000 de angajati. In Romania, Carrefour opereaza 25 de hipermarketuri si 42 de supermarketuri.

Citeste si:

Samsung ii ia peste picior pe fanii Apple. Reclama in care sud-coreenii isi ataca eternul rival VIDEO

"Black Friday" de Romania. De unde poti cumpara plasme 3D cu 1.600 lei sau aparate foto cu 150 lei. Reducerile ajung la 90% VIDEO