Alimentele ale caror etichete sustin ca sunt sanatoase sunt departe de adevar uneori, iar companiile au fost de multe ori trase la raspundere pentru reclama mincinoasa.

Iar daca nu suntem atenti, in curand si pizza ne va fi prezentata ca un produs sanatos si bio.

Business Insider prezinta cateva cazuri in care cee ce scrie pe eticheta nu este intotdeauna si ceea ce cumparam.

"Natural" nu inseamna nimic

Ce inseamna, mai exact, “natural”? O eticheta pe care scrie “natural” nu este insotita si de o definitie care sa prezinte continutul nutritional sau ingredientele pe care le contine produsul si ce efecte are asupra sanatatii.

De exemplu, si siropul de porrumb, foarte bogat in fructoza, este considerat natural, desi este un produs obtinut prin procedee chimice.

“Zero grasimi saturate” nu inseamna chiar zero

Grasimile saturate au un avantaj: daca alimentul contine 0,5 grame sau mai putin, pe eticheta este trecut zero grasimi saturate, ceea ce nu este adevarat.

“Facut din fructe proaspete” sau “contine suc natural de fructe”  

Nu exista nicio lege care sa precizeze minimul de fructe proaspete sau de suc natural de fructe pe care trebuie sa-l contina un produs, prin urmare si o singura picatura este suficienta pentru a spune ca respectivul produs contine suc natural. Dar acest lucru nu inseamna si ca este senatos.  

Cea mai buna modalitate de a vedea daca un produs contine sau nu fructe naturale este citirea etichetei. Daca produsul contine o cantitate mare de fructoza din sirop de porumb, sansele sa contina suc natural de fructe sunt minime.

“Faina integrala” nu este acelasi lucru cu 100% facuta din grau

Ca si in cazul fructelor, cand un produs este facut din faina integrala, acest lucru nu inseamna ca are in componenta faina facuta 100% din grau. In consecinta, pentru a fi sigur ca faina folosita este naturala, eticheta trebuia sa contina specificatia: “faina integrala 100% din grau”.

“Fara grasimi/Continut minim de grasimi” este o caracteristica atribuita, in general, produselor care nu contin grasimi

Daca pe eticheta scrie ca produsul nu contine grasimi, acest lucru da impresia ca este un produs sanatos. Dar, desi numarul de calorii sau concentratia de grasimi pe portie este mica, depinde cate portii contine pachetul/cutia/sticla.

De asemenea, etichetele pe care scrie “fara grasimi” pot fi inselatoaree. De exemplu, aceasta precizare pusa pe o cutie cu suc de portocale este redundanta.

Ulei de masline “extra light” se refera la culoare si nu la continut

Particularitatea de la fi "light” inseamna ca are cu 50% mai putine grasimi sau sodium, sau doar o treime din cantitatea normala de calorii. Nu acelasi lucru se intampla si in cazul uleiului de masline.

In acest caz “light” inseamna ca este mai deschis la culoare, nu neaparat ca este si mai sanatos. Efectul este, de fapt, invers, pentru ca uleiul de masline cu cat este mai deschis la culoare, este mai rafinat, deci mai putin sanatos.