Primele fabrici care au produs salamul de Sibiu au aparut la Sinaia si Medias. Iar produsul e pomenit in acte inca de acum o suta de ani. Pe atunci se numea insa salam de iarna si asta pentru ca era cerut si consumat numai in anotimpul rece. Pe la 1930 o bucata avea peste zece kilograme.

"Pentru a avea un mat de un calibru mare, de peste 100, lung si drept, se preferau matele de cal. Si de la matele de cal a venit legenda ca era carne de cal. Nu a fost niciodata carne de cal"

Uniunea Europeana va proteja acum acest produs, dar numai pe cel facut dupa reteta veche. Adica sa aiba 75% carne de porc matur, 23% grasime tare si restul condimente. Asa vom scapa de falsuri.

Sorin Minea, Romalimenta: "Din ce in ce mai mult apare un salam care imita. Sau vopsit, sau mucegait, care se vinde la preturi mai reduse si care imita, dar vag de tot gustul salamului de Sibiu."

Viorel Morarescu, dir. MADR: "Maghiarii vor mai putea sa aproduca salam de Sibiu? Nu, cum nici noi nu putem sa producem un alt produs pentru care ei au obtinut acreditare."

Tot de la Bruxelles vom primi certificare si pentru telemeaua de Ibanesti. Aceasta va putea fi produsa doar in trei localitati din Mures si trebuie sa fie conservata in saramura extrasa din fantana cu apa sarata de la Orsova, care o face unica

Pe lista trimisa la UE cu sanse mari de a deveni produs protejat se afla si telemeaua din Marginimea Sibiului, dar si novacul afumat din Tara Barsei.

Miza celor care vor sa obtina denumirea de"origine protejata" este uriasa. Producatorii obtin promovare pe piata europeana si in intreaga lume, in plus, pot obtine fonduri de pana la 3 milioane de euro. De altfel, singurul produs romanesc, protejat european, magiunul de Topoloveni, a ajuns deja pe rafturile din America si Japonia.

Ministerul Agriculturii pregateste alte zece produse, printre care painea de Petcica, dulceata de Rabarbar, prunele de  Leleasca si cascavalul de Fetesti. Dosarele acestora vor fi gata abia la anul.