Decizia de a fost luata in urma unei intalniri a ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, cu reprezentantii patronatelor din turism si din taximetrie. In urma discutiilor, s-a ajuns la concluzia ca actuala reglementare nu acopera toate situatiile.
Eliminarea efectiva a prevederilor privind bacsisul va fi facuta de Parlament, atunci cand va dezbate Ordonanta de Urgenta numarul 8 prin care Guvernul a introdus aceste prevederi.

Ministrul Finantelor spera ca eliminarea impozitarii bacsisului sa devina efectiva de la 1 iunie. Pana atunci insa, localurile trebuie sa aplice actuala reglementare si sa dea bon pentru bacsis. Dupa 1 iunie, patronii trebuie sa fie foarte atenti, pentru ca vor fi pastrate regulile privind inchiderea unitatilor care au diferente de bani in casele de marcat fata de sumele inregsitrate.
 
"Astazi (vineri - n.r.) am avut o discutie cu toti cei care reprezinta piata serviciilor hoteliere, restaurante, companii de taximetrie vis- a -vis de bacsis. Aceasta idee a plecat de la o solicitare a celor din piata inca din 2012 an de cand acest lucru s-a dorit pentru a solutiona acea situatie in care controlul venea si identifica in casele de marcat sume suplimentare fata de incasarile oficiale. Acesta a fost motivul pentru care a fost reglementat bacsisul. Azi am decis impreuna in urma unei discutii foarte constructive ca acest lucru ar trebui scos din Ordonanta care reglementeaza bacsisul pentru a evita situatiile neplacute in aplicarea acestuia pentru ca nu poti reglementa toate situatiile care se intalnesc zi cu zi. A fost o decizie comuna, a fost o solicitare din partea dansilor de a scoate acest bacsis din prevederea legala. Este scos definitiv", a subliniat Teodorovici.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2015, care prevede, intre altele, taxarea bacsisului si nereturnarea sumelor de bani constituite drept amenda, chiar si in cazul unei hotarari judecatoresti favorabile, scrie Agerpres.

"In opinia Avocatului Poporului, actul normativ vizat este neconstitutional in ansamblul sau, intrucat afecteaza drepturi si libertati constitutionale, in speta accesul liber la justitie, dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica de a obtine repararea pagubei, conditiile restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati precum si libertatea economica ale persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate", se arata intr-un comunicat al Avocatului Poporului.

Potrivit documentului citat, OUG nr. 8/2015 incalca principiul separatiei si echilibrul puterilor in stat si independenta judecatorilor prin faptul ca hotararea judecatoreasca de anulare a procesului-verbal de constatare a contraventiei nu are nicio finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vatamata in patrimoniul sau, intrucat amenda si suma de bani achitata nu se restituie, asa cum reiese din textul legal criticat.

In opinia Avocatului Poporului, masura reglementata prin prevederile legale criticate este de natura a crea premisele unor abuzuri din partea organelor de control, care, cunoscand faptul ca solutia de anulare a procesului-verbal de contraventie pronuntata de instanta de judecata nu are nici un efect asupra amenzii achitate, pot incheia procese-verbale in afara conditiilor impuse de cadrul legal.

"Prin actul normativ criticat mai sunt incalcate principiul proportionalitatii, libertatea economica si obligatia statului de a asigura crearea cadrului favorabil pentru valorificarea factorilor de productie. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2015 nu contine numai simple norme de procedura care sa vizeze competenta instantelor judecatoresti, ci si norme care produc efecte de ordin patrimonial, care pot avea consecinte negative iremediabile pentru activitatea economica a persoanelor vizate de ipoteza normei legale", se mai arata in comunicat.

Ministerul Finantelor Publice a organizat vineri noi consultari cu actorii relevanti din piata pe tema prevederilor legale referitoare la fiscalizarea bacsisului, dupa ce masura a fost criticata atat de catre comercianti, cat si de alti membri ai Executivului.

La consultari au fost invitati reprezentanti ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piata al livrarilor la domiciliu, dar si reprezentanti ai organizatiilor patronale si sindicale din industria furnizorilor de servicii de taximetrie.

MFP a luat initiativa legiferarii bacsisului ca urmare a nevoii de a clarifica situatiile in care firmele gasite cu nereguli pot fi sanctionate de catre ANAF, la cererea partenerilor din piata.

Ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose, considera ca ar trebui sa se renunte la actuala formula de impozitare a bacsisului, spunand ca "nu acolo era evaziunea fiscala".

"Parerea mea personala este ca trebuie gasita o alta solutie, o alta paradigma, pe baza unei declaratii. Daca mentinem, totusi, ideea, (sa se faca-n.r.) pe baza unei declaratii pe propria raspundere, la sfarsitul lunii, in cel mai rau caz. Dar nu acolo era evaziunea", a declarat Tudose.

Problema impozitarii bacsisurilor a fost ridicata si in cadrul intalnirii pe care ministrul Economiei a avut-o, joi dimineata, cu mai multi oameni de afaceri din judetul Bistrita-Nasaud.

Tudose a propus varianta unei declaratii lunare a veniturilor obtinute din bacsis, apreciind, totodata, ca este nevoie de controale ANAF la unitatile economice, dand ca exemplu ceea ce s-a intamplat pe litoral in minivacanta de 1 mai.