Asta ca sa apuce actuala legislatie in calculul indemnizatiei. Intre timp, romancele cu un salariu bun se gandesc la sumele pe care le pierd daca nasc in 2011.

Cele mai afectate sunt mamele care au salariul cel mai mare. Daca luam exemplul indemnizatiei maxime 3.400, la acesti bani ar avea dreptul in prezent toate femeile care castiga peste 4.500 lei. Pentru ele, pierderea ar fi de 2.200 de lei. pentru ca plafonul este acum de 1.200 de lei.

Suma insemnata, care le-a facut pe multe sa se gandeasca sa nasca la cerere. Majoritatea medicilor se feresc sa vorbeasca despre aceasta posibilitate, insa in Romania, potrivit legii, cezariana se face inainte de termen doar din motive medicale.

Patricia ar trebui sa nasca pe 4 ianuarie. Ceea ce ar insemna ca va putea sta acasa un an cu 1.800 de lei sau doi ani cu 1.200, dupa noua lege. Ca sa nu piarda cateva sute de lei lunar, femeia se gandeste sa-i ceara medicului sa o ajute sa nasca mai devreme. Cel tarziu pe 31 decembrie.

Ideea le surade tot mai multor gravide in luna a 8-a, care au un salariu bun. In prezent, de exemplu, peste 30.000 de parinti iau o indemnizatie mai mare de 1.200 de lei, noul plafon stabilit de Executiv pentru cei care vor sa stea doi ani acasa.

Si totusi exista specialisti care trag un semnal de alarma. Riscuri sunt, si inca mari.

Ministerul Muncii a completat informatiile despre indemnizatia pentru cresterea copilului.

Aceasta se suplimenteaza cu 600 de lei in cazul sarcinilor multiple, adica in cazul gemenilor, tripletilor s.a.m.d.

La fel se intampla si la nasterile survenite in interiorul perioadei de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Pentru cei care inca au nelamuriri, Ministerul Muncii a deschis o linie telefonica, la care parintii pot suna zilnic, pana pe 23 decembrie, in intervalul orar 08.30 - 16.30.

Numarul de telefon este:

021.315.85.56 interior 770 şi interior 832