"Pana in 2025, un atac cibernetic major va putea oare sa provoace pagube extinse pentru securitatea unei tari si capacitatea ei de a se apara sau de a-si apara propria populatie?", a intrebat institutul. Aproximativ 61% dintre acesti specialisti au raspuns afirmativ la aceasta intrebare.

"Pagube extinse" inseamna decese si distrugeri materiale si furtul a catorva zeci de miliarde de dolari. "Indivizii vor fi mai vulnerabili si companiile vor fi atacate in permanenta", afirma Lee Rainie, coautor al studiului si director de proiecte in divizia online de la Pew Research Center.

Potrivit acestor specialisti in securitate cibernetica, "furnizorii de servicii esentiale sunt o tinta vulnerabila, iar furtul si perturbatiile economice pot sa fie substantiale".

In schimb, 39% dintre acesti specialisti considera ca pagubele provocate de un atac cibernetic ar putea fi evitate.

"Unii dintre ei au dezvaluit, in discutii private, ca amenintarea unui atac cibernetic ar putea impiedica un atac inca si mai grav", spune Janna Anderson, cercetator la centrul online Elon University's Imagining, care a condus acest sondaj alaturi de Pew Research Center.

"Multi au folosit «Razboiul Rece» ca o metafora, afirmand ca pagube grave ar avea sanse mai mici sa se produca, tinand cont de amenintarile mutuale cu perturbatii (dintre tari). Unii spun amenintarile cu atacuri informatice sunt exagerate de catre oamenii care ar putea avea de beneficiat de pe urma unei atmosfere de teama".

Anumiti experti afirma ca amenintarile ce vizeaza pirateria online exista deja. "O China beligeranta poate sa demareze o «cyber-invazie» asupra capacitatilor militare ale Japoniei si Coreei de Sud, in cadrul conflictului lor din Marea Chinei, iar acest fapt ar putea sa oblige aceste tari sa isi reconfigureze retelele informatice, cu costuri ridicate", a estimat Stowe Boyd, cercetator la Gigaom Research.

"Israel si Statele Unite ale Americii au conceput deja virusul Stuxnet pentru a avaria instalatiile nucleare iraniene", a dezvaluit el.