"Si spionajul cibernetic si alte feluri de atacuri ma astept sa creasca. Sunt ingrijorat de cresterea in intensitate a criminalitatii informatice. E noul business pe care organizatiile de crima organizata il identifica ca fiind profitabil. Este mai profitabil decat traficul de droguri. Sunt deja organizatii criminale de mare acoperire internationala care renunta la activitati clasice, de tip trafic de droguri, si se orienteaza pe criminalitatea cibernetica, extrem de profitabila", a afirmat Fota, citat de Mediafax.

El a adaugat ca a vazut recent niste cifre, care arata o rata de profitabilitate a criminalitatii informatice halucinanta.

"Vorbim de cifre de genul 500-600%, ceea ce nici traficul de droguri nu produce, in cele mai bune conditii ale lui, adica in tarile slabe, unde nu exista un control eficient al statului", a mai spus Fota.

La randul sau, Teodor Cimpoesu, director la compania de securitate cibernetica certSIGN din cadrul UTI, a aratat ca, in Romania, atacurile cibernetice nu sunt facute doar de romani, ci si de catre straini.

"Este o amenintare, pe de o parte, pentru utilizatorul individual, care sta pe internet, de la simplul fapt ca ii sunt furate datele de login si conturile de retele sociale, pana la a-i fi furate datele bancare sau chiar banii din cont. La companii este mai grav, pentru ca le pot fi afectate structurile informatice cu care isi desfasoara activitatea", a mai spus Cimpoesu.

Specialist in securitate cibernetica, o noua meserie in COR

O noua meserie va aparea in Romania, de specialist in domeniul securitatii cibernetice, iar in prezent se lucreaza la fisa postului, urmand sa fie introdusa in codul ocupational si sa i se stabileasca standarde salariale, a declarat miercuri Sorin Encutescu, consilier de stat al primului-ministru.

"Preocuparea noastra in acest moment este aceea ca institutiile sa aiba oameni specializati care sa poata sa lucreze cat se poate de calificat in acest domeniu. De aceea, odata cu dezvoltarea sistemului de atributii institutionale, in momentul de fata se lucreaza inclusiv la fisa posturilor pe care urmeaza sa fie incadrate, in asa fel incat sa putem fi in masura sa cream in Romania si sa punem in codul ocupational functia de specialist in domeniul securitatii cibernetice. Aceasta noua meserie trebuie recunoscuta si trebuie introdusa in codul ocupational roman, de unde inclusiv putem stabili standarde de salarizare", a spus Encutescu la un seminar organizat de grupul UTI.

El a aratat ca in strategia industriei nationale de securitate a fost introdusa o noua componenta, cea a dezvoltarii si sustinerii operatorilor economici publici si cei de stat, care isi desfasoara activitatea in domeniul securitatii cibernetice.

"Practic, in acest moment, exista in continutul strategiei, o componenta care se refera la incurajarea intreprinderilor mici si mijlocii si a start-up-urilor in domeniul securitatii cibernetice. Sprijinim si incurajam crearea de astfel de companii", a adaugat Encutescu.

Consilierul a mentionat ca statul intentioneaza sa acorde facilitati fiscale companiilor care investesc in securitatea cibernetica.