"Am convenit impreuna cu Statele Unite sa cream un grup transatlantic de exterti pentru a schimba informatii si a studia garantii", a anuntat ea intr-un mesaj postat pe contul sau de Twitter.

Malmström si colega sa Viviane Reding (Justitie) au obtinut acest acord din partea secretarului american al Justitiei Eric Holder, in cursul unei intalniri organizate la Dublin de catre presedintia irlandeza a UE.

Americanii au oferit elemente atat despre functionarea PRISM, cat si despre profilul juridic al programului, a precizat o sursa europeana.

Comisia Europeana (CE) a adresat autoritatilor americane o scrisoare, la inceputul saptamanii, in care exprima "ingrijorari grave" cu privire la respectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor Uniunii Europene (UE) si cere explicatii privind scopul si amploarea programului.

PRISM vizeaza doar cetateni americani sau in principal cetateni straini? Care este amploarea sa? Se limiteaza la cazuri individuale? Bruxelles-ul asteapta "raspunsuri rapide si concrete" la toate intrebarile despre acest program ce permite serviciilor americane de informatii sa supravegheze date care circula pe serverele unor giganti in domeniul informatic ca Google sau Facebook, a scris Reding.

In scrisoare este adresat si un avertisment. Aceasta noua ciocnire in spinosul dosar privind confidentialitatea datelor, care a mai afectat relatiile dintre UE si Statele Unite in ultimii ani, ar putea sa aiba repercusiuni asupra negocierilor comerciale intre cele doua parti.