Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a fost trimisa in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru doua infractiuni concurente impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea sau prezentarea de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave.

Presedintele CCIB, Sorin Petre Dimitriu, va fi judecat pentru constituirea unui grup infractional organizat, folosirea autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial in scopul obtinerii pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, trei infractiuni de abuz in serviciu si infractiunea impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea sau prezentarea de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave, iar consiliera acestuia, Gabriela Dumitriu, pentru constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la folosirea autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Gabriel Dan Mihut, director general la CCIB, este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, folosirea autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial in scopul obtinerii pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase si trei infractiuni de abuz in serviciu, iar Laurentia Vasilescu, director economic al CCIB, va fi judecata pentru savarsirea infractiunii impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea sau prezentarea de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave.

Procurorii arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca Sorin Dimitriu, Gabriel Mihut si Gabriela Dumitriu au conceput, organizat si pus in aplicare un mecanism care presupunea, pe de o parte, accesarea frauduloasa de fonduri europene pentru diferite proiecte, iar pe de alta parte, "spolierea angajatilor CCIB de o mare parte din veniturile salariale obtinute din activitatea prestata in cadrul proiectelor, prin simularea unei asa-zise «sponsorizari» catre institutia angajatoare, sumele astfel rezultate fiind cheltuite dupa bunul plac de catre conducerea CCIB".

Cercetarile in acest dosar au vizat fapte savarsite in perioada 2010-2012, in contextul derularii la CCIB a unor proiecte finantate din bugetul Fondului Social European (FSE) in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

"Astfel, s-a procedat la cooptarea, in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene contractate de catre CCIB, in calitate de beneficiar, a angajatilor Camerei, prin semnarea de acte aditionale la contratele individuale de munca. Angajatii urmau sa deruleze activitatea curenta in cadrul Camerei, pentru care primeau salariu si, in plus fata de aceasta, urmau sa presteze diferite activitati in cadrul proiectelor derulate de Camera, pentru care primeau remuneratie in functie de bugetul fiecarui proiect, sume provenind din fonduri europene. Din totalul de 58 de angajati ai institutiei, 48 de angajati desfasurau activitati in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

CCIB: Acuzatiile DNA privind implicarea in acte de coruptie nu au suport real

Conducerea Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) sustine ca afirmatiile din comunicatul DNA privind implicarea in acte de coruptie nu au suport real si mentioneaza ca a aflat din presa de aceste acuzatii.

"Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti a luat cunostinta din presa de comunicatul DNA. Activitatea Camerei Bucuresti nu este afectata de acest eveniment. CCIB ramane la dispozitia autoritatilor pentru a furniza orice informatie necesara legata de acest caz si dezavueaza modul in care este redactat comunicatul mentionat. Aceasta situatie nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie", se arata intr-un comunicat al CCIB.

Presedintele CCIB, Sorin Dimitriu, consilierul acestuia, Gabriela Dumitriu, directorul general, Gabriel Dan Mihut, si directorul economic, Laurentia Vasilescu, au fost trimisi in judecata pentru accesarea frauduloasa de fonduri europene pentru mai multe proiecte POSDRU si abuz in serviciu.

"Conducerea CCIB considera ca afirmatiile continute in comunicatul DNA nu au suport real, exprimandu-si convingerea ca in aceasta etapa, judecatorii vor evalua corect si complet toate elementele probatorii puse la dispozitie si, pe cale de consecinta, va fi restabilit adevarul", se mentioneaza in comunicat.

Potrivit DNA, conducerea Camerei de Comert si Industrie Bucuresti a pus in aplicare "o forma mascata de a obtine bani" provenind din implementarea proiectelor europene, punand angajatii sa semneze contracte de tip "sponsorizare", prin care acestia trebuiau sa dea lunar CCIB 30 - 70% din venituri.

"Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti a derulat pana in prezent un numar important de proiecte europene prin care mediul de afaceri din Romania a beneficiat de formare profesionala in multiple domenii. Astfel, peste 1.000 de persoane au fost calificate in 17 meserii solicitate pe piata muncii, peste 2.500 de persoane au primit consiliere in reorientare profesionala, peste 3.000 de manageri si antreprenori au urmat cursuri de imbunatatire a competentelor antreprenoriale, peste 2.000 de persoane au fost initiate in vederea deschiderii unei afaceri pe cont propriu, au fost infiintate centre de retele informatice ce pun la dispozitie informatii si analize de afaceri", se spune in comunicatul CCIB.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucuresti.