Expertii au ajuns la concluzia ca mai important decat povetele despre casatorie, copii si fericire este un singur sfat: "Nu sta la un job pe care nu-l iubesti".

Iata un extras din carte, preluat de Business Insider: "Stii acele cosmaruri in care tipi ca sa avertizezi pe cineva, dar niciun sunet nu-ti iese? Cam asta este staruinta cu care expertii au vrut sa le spuna tinerilor ca, sa ramana ani la randul intr-o pozitie care nu le place, este reteta sigura pentru o greseala uriasa si o viata plina de regrete. Nu a fost nicio alta problema asupra carora cei intrebati sa fie mai hotarati si mai inflacarati. Cei mai multi dintre ei isi incepeau comentariul cu fraza <Daca ar fi un singur lucru pe care as vrea ca cititorii tai sa-l cunoasca...> Din punctul de vedere al celor trecuti prin viata, sa iti irosesti in fiecare an cate opt mii de ore pe care nu le vei mai primi niciodata inapoi, facand ceva ce nu-ti place, este prostie curata".  

Ce alte sfaturi au mai dat cei cu trecuti prin viata, cu multa experienta la activ, cu privire la cariera:  

1. Alege o cariera pentru motive intrinsece, nu din ratiuni financiare. Cea mai mare greseala pe care oamenii o fac este sa isi aleaga o profesie gandindu-se la potentialul castig. O motivatie sincera si pasiunea pentru ceea ce faci sunt mai importante decat salariul lunar.

2. Nu renunta sa cauti o slujba care sa te faca fericit. Potrivit celor intervievati, insistenta este cheia gasirii unui job pe care sa-l iubesti. Nu te da batut usor.

3. Ia ce e mai bun de la un loc de munca. Daca te afli intr-o pozitie mai putin placuta, profita totusi de experienta. Trebuie sa ramai cu ceva. Multi isi amintesc cum au invatat lectii valoroase din cele mai urate situatii de la serviciu.

4. Inteligenta emotionala este cea mai importanta. Dezvolta-ti abilitatile interpersonale, daca vrei sa reusesti la locul de munca. Chiar si oamenii care lucreaza in cele mai tehnice domenii au de pierdut daca nu se preocupa de acest aspect.

5. Fiecare are nevoie de independenta. Satisfactia in cariera este deseori in stransa legatura cu libertatea pe care o ai la job. Cauta o slujba care sa iti permita sa iei decizii si sa te poti indrepta spre acele directii pe care le doresti, fara un control excesiv din partea conducerii.  

Autorul volumului mai subliniaza ca nici macar o singura persoana din cele 1.500 nu a spus ca:  

- pentru a fi fericit trebuie sa muncesti din greu ca sa faci bani si sa cumperi ceea ce-ti doresti;

-  este important sa fii cel putin la fel de bogat ca cei din jurul tau si daca ai mai multi bani decat ei se considera ca ai avut succes;

-  trebuie sa iti alegi cariera in functie de cat ti-ai dori sa castigi in viitor.  

"Enumerate asa, par niste lucruri evidente, dar acesta este felul in care cei mai multi oameni procedeaza in ziua de azi. Cei intrebati nu au sfatuit pe nimeni sa faca asta sau ceva asemanator celor de mai sus. In schimb, au dat in permanenta sfaturi despre cum fiecare trebuie sa gaseasca o modalitate prin care sa castige suficient cat sa traiasca decent, fara sa se chinuie o viata intrega la un loc de munca pe care il uraste", scrie Pillemer.

"Si daca toate aceste lucruri sunt greu de retinut, intrebati-va in fiecare dimineata: “M-am trezit astazi gandindu-ma cu drag ca o sa ma duc la serviciu?”