Elena Udrea a fost scoasa din sediul DNA, incatusata si inconjurata de opt jandarmi. La intrebarile jurnalistilor, Udrea a raspuns: "Ce, va asteptati la altceva?". Totodata, in timp ce se indrepta spre masina Politiei, Udrea a spus: "Poti pune catuse Elenei Udrea. Nu poti pune catuse adevarului".

Cand a ajuns la arestul Politiei Capitalei si a coborat din masina, Udrea nu mai avea catuse la maini.

Ordonanta de retinere a fost emisa la ora 21.40, urmand sa expire in 24 de ore.

Avocatul Elenei Udrea Alexandru Chiciu a precizat ca fostul ministru a dat la DNA o declaratie in care a raspuns cu privire la acuzatiile ce i s-au adus de procurori. Declaratiile Elenei Udrea nu au privit alte aspecte decat acuzatiile anchetatorilor, a mai precizat Chiciu.

Udrea a fost retinuta de procurorii DNA pentru mai multe fapte de trafic de influenta - in legatura cu incheierea si derularea acordului cadru de licentiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente si a actelor aditionale la acestea, in legatura cu derularea contractului e-Romania si in legatura cu pretinderea si primirea a 500.000 de euro -, precum si pentru spalare de bani, potrivit unui comunicat emis marti seara de DNA.

Deputatul PMP Elena Udrea a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) cu cinci minute inainte de ora 12.00, stabilita cu procurorii care au citat-o sa se prezinte, in dosarele Gala Bute si Microsoft.

Udrea a spus, la intrarea in sediul DNA, ca a venit pentru a da declaratii in dosarul Microsoft.

Elena Udrea este acuzata, in dosarul Microsoft, de trafic de influenta (fapte in legatura cu incheierea si derularea acordului cadru de licentiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente si a actelor aditionale la acestea), trafic de influenta (fapte in legatura cu derularea contractului e - Romania), spalare de bani si fals in declaratii de avere.

In dosarul Gala Bute, fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea este acuzata de abuz in serviciu, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si luare de mita. Faptele au legatura cu atribuirea si folosirea unor fonduri din patrimoniul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului in perioada 2010 - 2012.

Cu o ora inainte de a veni la DNA, Elena Udrea s-a prezentat la Sectia 2 Politie, unde trebuie sa mearga conform programului stabilit dupa ce a fost pusa sub control judiciar, in 29 ianuarie, in dosarul Microsoft.

Camera Deputatilor a dat luni sase voturi distincte, cu bile, pentru solicitarile justitiei in privinta Elenei Udrea, toate cererile fiind aprobate.

Elena Udrea ar fi primit o mita de 300.000 de lei din care si-ar fi serbat ziua de nastere

Tudor Breazu ar fi intermediat primirea unei mite de aproximativ 300.000 de lei de catre Elena Udrea, din care ar fi platit pentru organizarea zilei ei de nastere la Predeal, dar si excursii pentru ea si Ana Maria Topoliceanu, potrivit DNA.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) arata, in referatul privind propunerea de arestare preventiva a lui Tudor Breazu, in dosarul Gala Bute, obtinut de Mediafax, ca firmele care executau lucrari finantate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului condus de Elena Udrea depindeau de "bunavointa" persoanelor cu functii de conducere din institutie pentru a evita intrarea in incapacitate de plata din cauza intarzierii decontarilor.

In acest context, in perioada 2010 - 2011, Tudor Breazu le-a ajutat pe Elena Udrea si pe Ana Maria Topoliceanu, directorul Companiei Nationale de Investitii, sa primeasca 300.000 de lei de la Dragos Marius Botoroaga, administratorul SC Consmin SA, scopul mitei fiind de a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societate in baza contractelor incheiate cu Compania Nationala de Investitii.

Dupa ce Compania Nationala de Investitii facea platile catre firma lui Botoroaga, acesta dispunea transferul a aproximativ 10 la suta din suma incasata catre Stefan Lungu, pe atunci consilierul personal al Elenei Udrea, prin societatea controlata de acesta - Last Time Studio SRL, in baza unor contracte de consultanta fictive, se mai arata in documentul citat.

In acest mod s-ar fi realizat cinci plati in valoare de 335.486 de lei, bani din care Lungu i-ar fi transferat lui Tudor Breazu, prin intermediul societatii Ekaton Consulting SRL, in baza altor contracte de consultanta fictive, sumele de 209.762 de lei, prin patru transferuri bancare, si de 90.000 de lei, in numerar, spun procurorii.

O parte a acestor sume i-ar fi fost inmanate in numerar Anei Maria Topoliceanu, care le-ar fi predat Elenei Udrea, mai spun procurorii, precizand ca diferenta a fost folosita de Breazu pentru a plati cheltuieli ale celor doua.

Astfel, potrivit anchetatorilor, Breazu a achitat mai multe servicii de care ar fi beneficiat direct Elena Udrea, respectiv contravaloarea cazarii pentru o vacanta petrecuta la hotelul Danai Beach Resort din Grecia, in perioada 2-5 septembrie 2011, si costurile petrecerii organizate cu ocazia zilei de nastere a acesteia, la data de 26 decembrie 2012, la Hotelul Orizont din Predeal, in suma de 12.999 de lei.

Sumele primite ar fi fost folosite si pentru plata unor excursii facute de Breazu cu Topoliceanu: la Florenta, in perioada 19 - 22 mai 2011 (cazare 9.462 lei, plus avion 4.468 de lei), la Mykonos - Grecia, in perioada 6 - 11 iulie 2011 (cazare 16.530 de lei si avion 9.354 de lei), si la Paris, in perioada 30 septembrie - 4 octombrie 2011 (avion 5.406 de lei).

Tudor Breazu, administratorul mosiei de la Nana a Elenei Udrea, a fost arestat preventiv in 8 februarie, de Curtea de Apel Bucuresti. Decizia nu este definitiva, contestatia urmand sa se judece la instanta suprema.