Laurentiu Iancu, inginer de meserie, se lauda ca de anul trecut a descoperit secretele berii, in sensul ca i-a dat de gust si a invatat sa isi prepare singur bautura. I-a deschis ochii un vechi prieten.

"A venit de Craciun in 2008 si m-a invitat la o bere facuta de el. Am facut ochii mari si am zis: cum adica?", povesteste el.

Si uite asa omul nostru si-a cumparat rapid de peste hotare un recipient de fermentatie cu 60 de euro. L-a asezat in bucatarie si in martie anul trecut a fost primul roman care si-a facut bere de casa.

"Este vorba despre tehnica prepararii berii din kit-uri. Este cea mai simpla tehnologie", explica acesta.

Kit-ul este de fapt o conserva cu extract de malt si de hamei sau, pentru cunoscatori, un must de bere deshidratat. Acesta se pune intr-un vas, in care se adauga drojdie si o jumatate de kilogram de zahar. Se lasa asa 7 zile. Dupa aproximativ o luna, cu o investitie de 70 de lei, Laurentiu obtine 20 de litri de bere, cu o concentratie de alcool de 4,5% .

Dintr-un calcul simplu, rezulta ca barbatul da aproximativ 3,5 lei pe litru. Mult sub pretul berii de la magazin, indiferent de marca.

La fel ca Laurentiu, alti 200 de romani au ajuns sa isi faca singuri bere. Iar numarul lor cu siguranta este in crestere, daca ne gandim ca suntem insetati de fel. Numai in 2009, in Romania s-au baut 17,6 milioane de hectolitri de bere.