In 1992 a preluat echipa de fotbal din oras la rugamintile lui Viorel Hrebenciuc si a dus-o pana in cupele europene. Afacerile lui Sechelariu s-au intins in oras, de la Fabrica de hartie Letea la compania de transport locala. Ii placea sa se intutileze "primarul guvizilor", cum cu drag isi alinta alegatorii. Era un rechin intre guvizi iar in urma lui au ramas grupuri de interese, lupte intre carteluri, bancuri intregi de pradatori cu veleitati de rechini.

Declinul lui Sechelariu a inceput in 2004, odata cu pierderea alegerilor, surpriza neplacuta care l-a marcat pana la sfarsitul vietii. Noul primar, Romeo Stavarache, un necunoscut la acea data, cu credibilitate maxima a preluat orasul, dar, se pare, ca si "tarele" fostului edil. Potrivit procurorilor DNA, Romeo Stavarache a pretins si a primit prin intermediari sume de bani de la diversi oameni de afaceri din Bacau.

Costica Rusu este unul dintre denuntatorii lui Stavarache. Controleaza cateva companii de constructii si afacerile i-au inflorit in perioada primarului Sechelariu. A devenit cunoscut in presa mondena prin pasiunea sa pentru masinile de lux. Sustine ca s-a imbogatit doar din munca sa, nu din contracte cu statul.

Procurorii spun insa ca in 2003, una din firmele controlate de Rusu, Electroconstructia Elco SA, a facut un contract cu Primaria Bacau pentru intretinerea si modernizarea retelei de iluminat public, pe 10 ani. La inceputul anului 2008 primarul Bacaului i-a cerut lui Costica Rusu, potrivit rechizitoriului, sa ii remita jumatate din valoarea decontata de Primaria Bacau pentru fiecare stalp de iluminat public la care firma efectua lucrari. Cand se strangea o suma semnificativa, la dispozitia primarului, se virau in conturile unor persoane juridice indicate de acesta.

O parte din bani au intrat intr-o asociatie sportiva "Top Sport", condusa de un apropiat de-al primarului - Constantin Apostol. Personaj important in Moldova, acesta este directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est care administreaza proiectele europene in Iasi, Suceava, Neamt, Botosani, Vaslui si Bacau. Cumatrul lui Romeo Stavarache mai are o acuzatie din 2012 pentru deturnare de fonduri europene, acuzatie pentru care a fost condamnat in prima instanta la 2 ani cu suspendare. Cu toate acestea ocupa aceeasi functie pe care o are de 15 ani.

In acelasi dosar a fost condamnata si sotia deputatului de Bacau Lucian Ciubotaru, Gabriela Ciubotaru la doi ani de inchisoare. Firma condusa de sotia deputatului- Interprint a fost o alta destinatie a banilor din firmele lui Costica Rusu. Banii ar fi fost destinati unor tiparituri din campaniile electorale.

O "cutie" in care se adunau banii din mita este, conform procurorilor, firma Ligone International care detinea un post de televiziune locala. Administratorul acestei firme, Liviu Goian este si el inculpat pentru intermedierea si colectarea banilor din mita. Banii din iluminatul stradal al Bacaului se duceau si la firmele care editau " Ziarul de Bacau" condus de varul primarului Stavarache - Liviu Cenusa. Si acesta este inculpat in acelasi dosar.

Potrivit procurorilor, mita pentru construirea acestui bloc ANL in Bacau a fost de 10 la suta. 2 milioane 700 de mii de euro a costat constructia celor 45 de apartamente iar blocul a fost facut de Viorel Rusu, un fost lucrator din Ministerul de Interne care controleaza acum companii cu o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro pe an. Intre 2008 si 2011, companiile controlate de Viorel Rusu au "cotizat" la "Top Sport", sute de mii de euro pentru diverse lucrari. „Dumneavoastra ii spuneti spaga, eu ii spun conditionare”, declara Rusu, care este martor-denuntator in dosarul primarului Stavarache si al complicilor acestuia.

Intre cei banuiti ca dadeau bani conditionat grupului coordonat de primar apare si Costel Casuneanu- asfaltatorul ale carui afaceri cu statul sunt de notorietate. Averea lui este estimata la peste un sfert de milliard de euro, dar asta nu l-a ocolit de suspiciuni de implicare in afaceri cu iz penal. Are o condamnare de 4 ani de inchisoare cu supendare in dosarul de coruptie in care senatorul Catalin Voicu a primit 5 ani cu executare.

Cititi continuarea pe www.romaniatiubesc.stirileprotv.ro.