Primul incident care le-a trezit suspiciuni politistilor de la Rutiera s-a petrecut sambata in localitatea Lazu: un sofer a trecut cu 140 de km la ora prin fata aparatului radar. Atunci cand a fost oprit le-a prezentat agentilor un permis de conducere care purta insemnele statului turc.

Aceeasi situatie a fost depistata de politisti si duminica seara. Un sofer a accidentat grav un alt conducator auto si a fugit. Individul avea si el permis turcesc fals. 

Cel mai probabil, spun politistii, cei care poseda astfel de acte contrafacute le comanda pe internet, insa nu au reusit inca sa-i depisteze pe cei care se ocupa de asa ceva.

In fiecare saptamana, expertii de la Garda de Coasta analizeaza cel putin trei permise false care poarta insemnele Turciei, Marii Britanii sau Bulgariei. Un fals total, realizat la o imprimanta cu rezolutie mare, desi prezinta caracteristicile unui permis autentic nu are elemente de siguranta pentru tipar si folie, spune un expert criminalist.

Cetatenii opteaza pentru varianta aceasta pentru ca in Romania nu isi pot lua permisul de conducere Nu stiu sa citeasca ori sa scrie.

Cei care folosesc aceste carnete false, confirma politistii, se bazeaza  pe faptul ca Turcia nu face parte din comunitatea europeana, asa ca dureaza cel putin o zi verificarea documentelor. Legal, un sofer care a obtinut un permis auto in Turcia sau Bulgaria ar trebui sa aiba si rezidenta in tara respectiva.