Patronii generosi le-ar putea oferi tichete de aproximativ 6000 de lei pe an, cu o conditie: sa se relaxeze in tara. Asta deoarece statul promite sa ii scuteasca pe angajatori de impozite. Multi se plang insa ca n-au bani nici sa-si achite taxele, cu atat mai putin sa isi rasfete salariatii.

Deputatii din doua comisii au modificat marti legea privind acordarea voucherelor de vacanta. Toti angajatii, si bugetarii, dar si cei din mediul privat, ar putea primi bani inainte de a pleca in concediu. In functie de generozitatea patronilor, cuantumul sumei s-ar putea ridica pana la sase salarii minime pe economie, adica 5.850 de lei.

Mihai Tararache, deputat PNL: "Fiecare companie, in functie de fonduri, va putea acorda aceste vouchere."

Intr-un an calendaristic, angajatii au dreptul o singura data la vouchere de vacanta si nu vor mai primi si prime pentru concediu sau alti bani pentru biletele de odihna. Alesii au introdus si niste conditii. Tichetele pot fi folosite doar in tara si vor fi nominale.

Angajat: "Cred ca majoritatea prefera prima. Daca mi se ofera un voucher cu o anumita suma, am limitat. Probabil in zona respectiva, la pensiunea cutare, la hotelul cutare. Asa mai bine prefer banii si ma duc unde vreau eu."

Fata de primele pentru concediu, patronii nu trebuie sa plateasca impozite pentru voucherele de vacanta. Angajatorii spun insa ca, oricum ar scrie legea alesii, ei nu au fonduri sa-si bucure angajatii.

Patron: "Dupa ce dai taxe, impozite, le mai dai si prima? E diferenta mare unde se lucreaza la stat si unde se lucreaza la privat."

O alta lege privind acordarea tichetelor de vacanta este valabila din luna ianuarie. Nu a fost insa niciodata aplicata, pentru ca executivul nu a adoptat niciodata normele de aplicare ale documentului.