Cu o avere estimata in 2013 la 50 de milioane de euro, Florian Walter este considerat unul dintre bogatii Romaniei. Acum este suspectat ca ar fi produs o evaziune fiscala cu un prejudiciu adus statului de 4,5 milioane de euro.

Hosu, DIICOT: "Au fost create circuite financiare fictive, pentru ca sumele de bani sa fie practic circulate in cascada catre societati comerciale cu scopul final sa fie retrase in numerar".

Din gruparea infractionala ar face parte 22 de persoane. Si ele cercetate in dosar. Contractele fictive cu firme fantoma ar fi fost parte a modului de operare, spun procurorii.

Hosu, DIICOT: "Reprezentanti legali ai societatii comerciale erau complici sau cum le spunem "sageti" care aveau sarcina sa completeze si sa semneze acte contabile, bancare sa retraga sume in numerar. Activitati pentru care incasau un comision de la liderii grupului organizat. Contabilitatea nu exista. A fost un grup extrem de bine organizat, cu sarcini bine stabilite, a fost coordonat de repezentantul Romprest Sa, inclusiv de finantare a firmelor fantome si de creeare a traseelor financiare realizate. Suma totala supusa procesului de spalare a banilor se ridica pana acum la 14 mil de euro."

La aceste acuzatii, Florian Walter nu a raspuns pentru ca este de negasit. A fost dat in consemn la frontiera pentru ca politistii au informatii ca ar fi in tara. Anchetatorii l-au cautat inca de dimineata acasa si la firmele pe care le detine. Vila impunatoare din Otopeni pe care o detinea ar fi fost vanduta, iar in imobilul din strada Gogol, langa vila in care se va muta Traian Basescu, Walter figureaza drept chirias. Nici acolo nu a fost insa gasit.

Reprezentantii legali ai ROMPREST, firma detinuta de Florian Walter, s-au plans ca procurorii distorsioneaza realitatea si afecteaza imaginea firmei.

Cel care este acum in vizorul procurorilor DIICOT este unul dintre cei mai bogati romani. Pana la Revolutie, pe Walter il chema Busca, apoi si-a schimbat numele. Poate ca i-a purtat noroc, pentru ca Walter a avut succes in afaceri in domenii diverse: de la constructii, pana salubritate si fotbal.

Cea mai cunoscuta companie pe care a cladit-o este ROMPREST. Cu peste 6000 de angajati, firma avea contracte cu mai multe primarii din tara, dar si din Capitala. Cu primaria sectorului 1 de pilda, ROMPREST a castigat contractul de salubritate pe 15 ani pentru o suma estimata la 220 de milioane de euro.

Walter a investit insa si-n fotbal. Initial finanta Dinamo, apoi a devenit actionar majoritar al clubului Petrolul Ploiesti. In urma unui scandal care viza asocierea dintre el si primaria ploiesteana, a renuntat. A preluat echipa U CLUJ, insa au aparut probleme. O ancheta penala a fost deschisa pe numele sau dupa ce au aparut suspiciuni ca ar fi transferat ilegal 15 jucatori de la Clubul „Universitatea" Cluj la Petrolul Ploiesti. Ancheta a dovedit insa ca totul era legal.