Studiul imparte pestele oceanic in 4 categorii, in functie de gradul de poluare cu mercur.  Potrivit specialistilor cea mai periculoasa carne pare sa fie cea de rechin. Urmeaza tonul Ahi si pestele spada.

De cealalta parte, somonul, crevetii si fructele de mare ar contine o cantitate mai mica de metale grele.

Tot ceea ce este poluare se intoarce in farfuria omului. Simtomele care ar trebui sa ne ingrijoreze pot fi de la simple ameteli pana la dereglari ale sistemului cardio-vascular. Intoxicatia cu mercur are efecte si repercusiuni asupra sistemului nervos si, mai ales, asupra creierului. De aceea exista riscuri mai ales la femeile insarcinate, femeile care alapteaza si la copiii mici.

Si mai grav este ca poate dura un an pana cand mercurul este eliminat din organism.Si in laboratoarele de la noi din tara se fac analize care sa determine cantitatea de mercur si de metale grele din peste. Specialistii spun ca in ultima perioada nu au fost depistate cazuri care sa puna in pericol sanatatea populatiei.

In Romania, Cristi si Mihaela Borcea au ajuns in stare grava la spital dupa ce analizele au indicat in corpul lor o cantitate de mercur de 9 ori peste cea admisa. Cei care au anumite temeri pot cere sa li se faca un test.