Ministrul a aratat ca este nevoie de o viziune moderna privind salarizarea in sectorul bugetar, astfel incat toate serviciile publice sa fie cat mai eficiente. 

"Anul acesta vrem sa putem sa avem o viziune clara si definitiva privind modul de aplicare, prin revizuirea Legii, pe care dorim sa o implementam incepand cu ianuarie 2016. In momentul de fata, Legea prevede 111 clase de salarizare. Vrem sa venim cu o viziune moderna pentru a eficientiza administratia si sectorul bugetar", a afirmat Plumb. 

Aceasta a aratat ca din 1.186.000 de bugetari circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea salariului minim pe economie a condus in sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesita o corectie. 

Legea-cadru a salarizarii personalului platit din fonduri publice a fost aprobata in 2010, cu un esantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluarii acestui esantion a fost creata o noua ierarhie a posturilor, atat intre domeniile de activitate, cat si in cadrul aceluiasi domeniu. 

Raportul dintre salariul minim si cel maxim in sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numarul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensatiile, primele si indemnizatiile au fost plafonate astfel incat salariul de baza sa constituie partea majoritara a castigului. 

Din cauza constrangerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi insa stabilite niciodata prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare cu valoarea de referinta, astfel incat pana in prezent au fost pastrate salariile avute anterior intrarii in vigoare a Legii-cadru. 

In primavara anului trecut, intr-un interviu acordat Mediafax, Ministrul Muncii afirma o noua Lege a salarizarii unitare ar putea fi aplicabila din 2015.