Guvernul a anuntat in luna mai ca va majora cuantumul ajutoarelor sociale, incepand cu 1 iulie, pentru a compensa cresterea preturilor la energie. Premierul Victor Ponta preciza, la acea data, ca suma venitului minim garantat va creste in medie cu 13%, in doua transe, iar alocatia de sustinere a familiei va fi majorata in medie cu 30%.

Venitul minim garantat va fi majorat in medie cu 8,5% din luna iulie si cu 4,5% de la 1 ianuarie 2014, efortul bugetar pentru aplicarea acestei cresteri si pentru majorarea alocatiei de sustinere a familiei fiind estimata pentru al doilea semestru din 2013 la circa 200 milioane lei. Alocatia pentru sustinerea familiei va fi majorata intr-o singur transa.

Suma necesara majorarii ajutoarelor sociale va fi asigurata din taxarea producatorii de energie pentru veniturile suplimentare obtinute de acestia in urma liberalizarii preturilor.

"Va avea loc un proces de liberalizare graduala a preturilor in sectorul energetic, iar cea mai eficienta metoda de protejare a consumatorului vulnerabil este aceasta majorare a sprijinului social", a declarat agentiei ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, citat de Mediafax.

El a aratat ca Guvernul a discutat deja pe aceasta tema cu Fondul Monetar International.

Pretul gazelor pentru populatie creste la 1 iulie cu 8%

In luna februarie, Ministerul Muncii, Familiei a pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta prin care propune reglementarea masurilor speciale destinate beneficiarilor de ajutor social si de alocatie pentru sustinerea familiei pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare determinate de eliminarea tarifului social la energie electrica si cresterea pretului la energie electrica si gaze naturale.

Proiectul de act normativ propune instituirea ajutorului suplimentar pentru energie electrica si gaze naturale pentru beneficiarii ajutorului social si ai alocatiei pentru sustinerea familiei, diferentiat in functie de veniturile familiei/persoanei singure, respectiv 23 de lei pentru beneficiarii ajutorului social si ai alocatiei pentru sustinerea familiei care au venituri pe membru de familie de pana la 200 lei si 18 lei pentru beneficiarii alocatiei pentru sustinerea familiei care au venituri pe membru de familie cuprinse intre 201 si 370 lei.

Conform unor estimari realizate de expertii Bancii Mondiale pe baza datelor existente la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei si a celor furnizate de Institutul National de Statistica, cresterea cheltuielilor cu energia electrica pentru categoriile vulnerabile se situeaza intre 14 lei si 20 de lei, la care se adauga o crestere medie de 3 lei a pretului la gazele naturale.

Salariul minim creste la 800 de lei, amenzile de circulatie se majoreaza in consecinta

Potrivit Hotararii Guvernului nr. 23/2013, pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, salariul minim se majoreaza, incepand cu 1 iulie 2013, de la 750 la 800 de lei, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna, reprezentand 4,74 lei/ora.

Odata cu cresterea salariului minim, se majoreaza si valoarea unui punct de amenda. Potrivit articolului 98 din Codul Rutier, un punct este egal cu 10% din valoarea salariului minim, prin urmare indicatorul creste de la 75 la 80 de lei, din prima zi a lunii iulie.

In consecinta, cea mai mica amenda pe care o puteti plati este de 160 de lei, iar cea mai mare poate ajunge la 1.600 de lei, potrivit prevederilor Codului Rutier.