Ovidiu are 39 de ani, iar de 10 ani munceste in Germania. A fost singura solutie ca sa-si intretina familia si sa construiasca o casa.

Andrecut Ovidiu: "Merg asa pe sezon, cate 3 luni, 2 luni, 6 luni. In doua luni de zile, poti sa strangi 2000 de euro, 2500, 3000. Mi-am cumparat o masina si restul pe aici: anexe, casa, gospodarie. Cativa ani am adunat bani si de patru ani am inceput la constructie."

La fel fac si cei peste doua milioane si jumatate de romani, oficial plecati, care au trimis, pana acum in 2014, 1,85 miliarde euro.

Suma pe care au trimis-o in prima jumatate a anului in tara este cu adevarat gigantica. Daca ar iesi dintr-odata la cumparaturi ar cumpara peste 100.000 de autoturisme, 40.000 de apartamente cu doua camere si 20.000 de vile.

In prima jumatate din 2009 au fost trimisi peste 2 miliarde de euro. Din pacate, din pricina crizei din vestul Europei, sumele au scazut aproape in fiecare an, ajungand in 2013 la 1,7 miliarde de euro. Primul semestru din 2014 este cel mai bun de la inceputul crizei in Romania.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: "Fie pentru familiile lor un ajutor pentru consum, fie pentru ca sa-si repare casele. E un ajutor pentru economie si pentru populatie. S-ar vedea in scaderea PIB-ului, daca nu ar mai veni banii. Ar insemna un gol in consumul tarii si in investitiile populatiei".

Perfect adevarat. Banii trimisi de romanii plecati in prima jumatate a anului sunt mai multi decat are in bugetul anual Compania Nationala de Drumuri. In plus, sumele sunt mai mari decat cele investite de companiile straine in tara noastra in primul semestru.